пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

43. Демографічна ситація та міжнародна міграція в україні.

Масова міграція населення - характерна риса життя світового співтовариства в другій половині XX - на початку XXI століть. Це переміщення людей через кордони із зміною місцепроживання зумовлене політичними, релігійними, військовими, сімейними чи іншими причинами. Воно здійснюється у різних формах - трудовій, сімейній, релігійній, туристичній. Розглянемо трудову міграцію, або міграцію робочої сили. Остання є процесом організованого чи стихійного переміщення працездатного населення з одних країн в інші з метою застосування своєї робочої сили. Міжнародна трудова міграція складається з двох взаємопов'язаних процесів: еміграції та імміграції. Еміграція - це виїзд працездатного населення з країни за її межі, а імміграція - в'їзд такого населення до країни. Виділяють також рееміграцію, тобто повернення емігрантів на батьківщину.
Міжнародна міграція робочої сили зумовлена різними причинами - політичними, релігійними, національними, расовими, сімейними та ін. Головними причинами залишаються економічні Однією з найважливіших причин міжнародної трудової міграції є відмінності у рівнях заробітної плати. А вони дуже значні у країнах розвинутих і тих, що розвиваються. Заданими Організації Об'єднаних Націй з промислового розвитку розрив у погодинній заробітній платі названих груп країн у машинобудуванні становить 7 разів, у текстильній промисловості - майже 19 разів. Оплата праці в США перевищує її рівень в Україні у 12 разів, у Франції - у 9 разів, у Великій Британії і Німеччині - у 8 разів. Саме висока зарплата в розвинутих країнах і є тим мотивом, що примушує мільйони працівників із слаборозвинутих країн мігрувати на заробітки.
Важливою причиною міграції робочої сили є безробіття. В більшості країн, що розвиваються, воно має хронічний характер. Це і штовхає найактивнішу частину працівників шукати роботу за межами своєї країни, насамперед у благополучних розвинутих країнах.

 


06.06.2017; 00:32
хиты: 95
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
международная экономика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь