пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

17. показники міжнародної торгівлі

Міжнародна торгівля характеризується системою показників, яка складається з показників обсягів, структури, динаміки та результатів торгівлі.
Показниками обсягів міжнародної (зовнішньої) торгівлі є:
- експорт (у т.ч. реекспорт) - сукупна вартість обсягів експорту країни;
- імпорт (у т.ч. реімпорт) - сукупна вартість обсягів імпорту країни;
- зовнішньоторговельний оборот - сума вартісних обсягів експорту та імпорту країни.
У міжнародному обміні товари можуть не лише експортуватися та імпортуватися, але й переміщуватися через територію країни транзитом. Обсяг зовнішньоторгового обороту країни з врахуванням вартості транзитних товарів називають генеральною торгівлею.
Зауважимо, що на відміну від зовнішньоторговельного обороту окремої країни (сумарної вартості експорту та імпорту), світовий товарооборот обчислюється як виражена у доларах США сумарна вартість обсягів експорту всіх країн світу.
Розрізняють номінальний і реальний обсяги міжнародної торгівлі. Номінальний (вартісний) обсяг міжнародної торгівлі - це оцінка експорту, імпорту або зовнішньоторговельного обороту країни у поточних цінах відповідного року з використанням поточних валютних курсів. Реальний (фізичний) обсяг міжнародної торгівлі - це оцінка експорту, імпорту або зовнішньоторговельного обороту країни будь-якого року в постійних цінах базового року на основі індексів фізичного обсягу експорту та імпорту.
Найважливішими показниками структури міжнародної (зовнішньої) торгівлі слугують:
- питома вага окремих країн, їх груп або регіонів світу у загальному обсязі експорту/імпорту країни (географічна структура);
- питома вага окремих товарів або їх груп у загальному обсязі експорту /імпорту країни (товарна структура).

 


05.06.2017; 23:43
хиты: 111
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
международная экономика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь