пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

dz - теорія по database (10 березня 2017) -- done

Primary key  атрибут (стовпець), або набір атрибутів, що однозначно ідентифікує кортеж (рядочок) даного відношення (перетин стовпця з рядком). Первинний ключ обов'язково унікальний, він єдиний і найголовніший із унікальних ключів.           Первинний ключ (primary key) являє собою один із прикладів унікальних індексів і застосовується для унікальної ідентифікації записів таблиці. Ніякі з двох записів таблиці не можуть мати однакових значень первинного ключа. Первинний ключ зазвичай скорочено позначають як PK (primary key).

Зовнішній ключ (Foreign Key) - це стовпець або поєднання стовпців, яке застосовується для примусового встановлення зв'язку між даними в двох таблицях. Зовнішній ключ можна створити, визначивши обмеження FOREIGN KEY при створенні або зміні таблиці. Таблиця, на яку відбувається посилання в стовпці FK, називається батьківської таблицею, а таблиця із зовнішнім ключем називається дочірньою таблицею. Зовнішній ключ в дочірній таблиці, як правило, посилається на первинний ключ в батьківській таблиці.

     Система управління базами даних (СУБД) - це комплекс програмних і мовних засобів, необхідних для створення баз даних, підтримання їх в актуальному стані та організації пошуку в них необхідної інформації.  Централізований характер управління даними в базі даних передбачає необхідність існування деякої особи (групи осіб), на яку покладаються функції адміністрування даними, що зберігаються в базі.

MySQL - вільна система управління базами даних. MySQL є власністю компанії Oracle Corporation, що отримала її разом з поглиненою Sun Microsystems, яка здійснює розробку і підтримку додатку. Розповсюджується під GNU General Public License і під власною комерційною ліцензією, на вибір. Крім цього розробники створюють функціональність на замовлення ліцензійних користувачів, саме завдяки такому замовленню майже в найраніших версіях з'явився механізм реплікації.                               Цю систему управління базами даних з відкритим кодом було створено як альтернатива комерційним системам. MySQL із самого початку була дуже схожою на mSQL, проте з часом вона все розширювалася і зараз MySQL - одна з найпоширеніших систем управління базами даних. Вона використовується, у першу чергу, для створення динамічних веб-сторінок, оскільки має чудову підтримку з боку різноманітних мов програмування.                                                                                                 MySQL є рішенням для малих і середніх додатків. Зазвичай MySQL використовується як сервер, до якого звертаються локальні або віддалені клієнти, проте до дистрибутиву входить бібліотека внутрішнього сервера, що дозволяє включати MySQL до автономних програм. Вихідні коди сервера компілюються на багатьох платформах. Найповніше можливості сервера виявляються в UNІХ-системах, де є підтримка багатонитевості, що підвищує продуктивність системи в цілому.     Гнучкість СУБД MySQL забезпечується підтримкою великої кількості типів таблиць: користувачі можуть вибрати як таблиці типу MyISAM, що підтримують повнотекстовий пошук, так і таблиці InnoDB, що підтримують транзакції на рівні окремих записів. Більш того, СУБД MySQL поставляється із спеціальним типом таблиць EXAMPLE, що демонструє принципи створення нових типів таблиць. Завдяки відкритій архітектурі й GPL-ліцензуванню, в СУБД MySQL постійно з'являються нові типи таблиць. MySQL характеризується великою швидкістю, стійкістю і простотою використання.                            Для некомерційного використання MySQL є безкоштовною. Можливості сервера MySQL:

  • простота у встановленні та використанні;
  • підтримується необмежена кількість користувачів, що одночасно працюють із БД;
  • кількість рядків у таблицях може досягати 50 млн.;
  • висока швидкість виконання команд;
  • наявність простої та ефективної системи безпеки.                                                                                                                                                           

    Транзакція - неподільна з точки зору впливу на БД послідовність операторів маніпулювання даними (читання, видалення, вставки, модифікації), така, що:                        1) або результати всіх операторів, що входять в транзакцію, відображаються в БД;        2) або вплив всіх операторів повністю відсутній.                                                            При цьому для підтримки обмежень цілісності на рівні БД допускається їх порушення в транзакції так, щоб до моменту завершення транзакції умови цілісності були дотримані.                                                                                                                             Для забезпечення контролю цілісності кожна транзакція повинна починатися при цілісному стані БД і повинна зберегти цей стан цілісним після свого завершення. Якщо оператори, об'єднані в транзакцію, виконуються, то відбувається нормальне завершення транзакції, і БД переходить в оновлене (цілісне) стан. Якщо ж відбувається збій при виконанні транзакції, то відбувається так званий відкат до вихідного стану БД.

DDL - Data Definition Language (мова для опису даних). За допомогою цієї мови визначають дані вказуючи тип даних, структури представлення. Загалом це частина мови SQL. Але тільки одна. Це ті оператори які пов'язані з командами створення, наприклад CREATE TABLE. Результатом виконання цих операцій заноситься в системний каталог, в якому зберігаються відомості про таблиці.

DML - Data Manipulation Language. Це мова управління даними, за допомогою якої можна витягати і змінювати дані. Є два різновиди цих мов.                                       Data Manipulation Language (DML) (Мова маніпулювання даними) — це сімейство комп'ютерних мов, що використовуються в комп'ютерних програмах або користувачами баз даних для отримання, вставки, видалення або зміни даних в базах даних.                                                                                                                                 Тепер найпопулярнішою мовою DML є SQL, що використовується для отримання і маніпулювання даними в реляційній базі даних. Інші форми DML використані в IMS/DL1, базах даних CODASYL (таких як IDMS), та інших. Мови DML спочатку використовувалися лише комп'ютерними програмами, але з появою SQL вони стали доступними і для людей. DML мають свою функціональну здатність, організовану за початковим словом в заяві (запит), яке майже завжди є дієсловом.

У випадку з SQL ці дієслова:

SQL (англ. Structured query language — мова структурованих запитів) — декларативна мова програмування для взаємодії користувача з базами даних, що застосовується для формування запитів, оновлення і керування реляційними БД, створення схеми бази даних та її модифікації, системи контролю за доступом до бази даних. Сама по собі SQL не є ані системою керування базами даних, ані окремим програмним продуктом. На відміну від дійсних мов програмування(C або Pascal), SQL може формувати інтерактивні запити або, бувши вбудованою в прикладні програми, виступати як інструкції для керування даними. Окрім цього, стандарт SQL містить функції для визначення зміни, перевірки та захисту даних. SQL — це діалогова мова програмування для здійснення запиту і внесення змін до бази даних, а також керування базами даних. Багато баз даних підтримує SQL з розширеннями до стандартної мови. Ядро SQL формує командна мова, яка дозволяє здійснювати пошук, вставку, оновлення, і вилучення даних за допомогою використання системи керування і адміністративних функцій. SQL також включає CLI (Call Level Interface) для доступу і керування базами даних дистанційно.

Data Control Language (DCL) (Мова контролю даних) — комп'ютерна мова, також частина SQL, що використовуються в комп'ютерних програмах або користувачами баз даних для контролю доступу до даних в базах даних.

DCL командами є:

Наступні дії можуть бути GRANTED TO або ж REVOKED FROM користувача чи ролі: CONNECT, SELECT, INSERT, UPDATE, DELETE, USAGE. В Oracle виконання DCL команди створює примусовий неявний commit, тобто завершення транзакції. В PostgreSQL виконання DCL є частиною транзакції, що триває, та відповідно бути відкоченим (rolled back).



10.03.2017; 22:49
хиты: 800
рейтинг:0
Точные науки
информатика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь