пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Головний твір Т. Мора

– "Золота книга, настільки ж корисна, як і потішна, про найкращий устрій держави і про новий острів Утопія" (1516). "Утопія" буквально – "місце, якого немає". У цьому творі Т. Мор дав розгорнуту критику суспільства, побудованого на приватній власності, та соціально-політичних відносин в Англії його часу, вперше послідовно виклав ідею усуспільнення виробництва, пов'язав з нею ідеї комуністичної організації праці та розподілу. 

Утопія – це острів у Південній півкулі, де всі справи управління суспільством вершаться найкращим способом, який тільки можливий. Випадково його відвідав моряк Рафаїл Гітлодей, який прожив тут 5 років і повернувся в Англію з тим, щоб розповісти про мудрі запровадження у державі Утопії. В Утопії все перебуває в загальній власності, бо благополуччя суспільства неможливе там, де панує приватна власність: без комунізму не може бути рівності. Т. Мор висловлює Гітлодею своє занепокоєння, що комунізм зробить людей ледарями і знищить будь-яку повагу до властей. Але Гітлодей стверджує, що це не так.Філософський метод, запропонований Мором в "Утопії", - слідування здоровому глузду і законам природи, заснованим на розумі, що сприяє ідеального устрою держави. В підставі такої держави лежать деякі норми, що забезпечують його функціонування. У їх числі - спільність майна, загальну обов'язкове участь громадян у продуктивній праці, ліквідація паразитичного існування привілейованих станів, рівномірний розподіл багатств. Товариство утопийцев засноване на широкій віротерпимості з визнанням, однак, безсмертя душі, божественного провидіння і загробного воздаяння. Людське щастя має підставою раціонально обумовлене задоволення: воно повинно бути "чесним і шляхетним" і служитиме на благо і втіха іншому. 

"Утопія" Мора значна не тільки тим, що визнала законним протест людини, що живе в несправедливому суспільстві, але і насамперед тим, що показала можливості проектних ідей для побудови державності. Невипадково розповідь ведеться від імені реального особи - Рафаеля Гитлодея, учасника однієї з експедицій Амеріго Веспуччі, який відкрив землю, якої не було ні на одній карті.

27.01.2017; 00:12
хиты: 85
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь