пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Філософія Ф.Аквінського.Неотомізм

Фома Аквінський (1225 - 1274) є визначним представником середньовічної філософії та теології. Завдяки Аквінському довершене теологічне католицьке віровчення та здійснена систематизація схоластики. Створив філософську працю «Сумма теології». Уперше поєднав філософію з християнською вірою та використав її для розвитку теології. Беручи за основу філософію Аристотеля він вважав і переконував представників церкви що це є духовна опора релігії і самого віровчення. Він спробував осягнути істинну яка перебувала у лоні католицького віровчення.

Прийшовши до висновку що не все підвладне розуму він чітко розрізняє істини розумні істини над розумні.Філософія і теологія отримують у нього свій самостійний статус, свої завдання та цілі.

Неотомізм відроджує і модернізує теїстичне вчення Ф. Аквінського, центральним принципом якого є принцип гармонії віри та розум.Неотомізм одна з найавторитетніших течій у філософії, офіціна філософська доктрина Ватикану.  Неотомісти розрізняють два джерела пізнання – природний розум (науку) і божественне одкровення (віру як непохитну впевненість у тому, що Бог відкрив людині через слово і то, що мовлене Богом є істинним).

Філософське вчення неотомізму втілене системою різноманітних філософських дисциплін: метафізики, гносеології, натурфілософії та ін. Ядром є метафізика (загальна та прикладна), яка детально розглядає співвідношення Бога і створеного ним буття. Загальна метафізика поділяється на онтологію (вчення про буття взагалі) та природну теологію (філософське вчення про Бога); прикладна метафізика – це філософське вчення про світ та людину.Людину неотомізм розуміє як складну духовно-матеріальну субстанцію (єдність душі і тіла).

Історичний процес, за неотомізмом, підкоряється божественному провидінню.   Неотомістична концепція буття дуалістична: абсолютне, надпри¬родне буття і буття, створене Богом. Абсолютне буття – Бог. Він створив усе із нічого.


26.01.2017; 17:18
хиты: 105
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь