пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

O

Образ автора – носій авторського мовлення у прозовому творі, художній двійник реальної особистості письменника, змодельоване ним уявлення про себе і відтворене у свідомості читача. Текстуальний образ автора і якості автора як реальної людини можуть суттєво відрізнятися.

 

Обрядова поезія — твори усної народної творчості, які, на відміну від фольклору позаобрядового, є органічною частиною традиційних народних обрядів і в обрядах виконуються. О. п. поділяється на два основних цикли: календарний і сімейний. В основі календарних землеробських обрядів — прагнення шляхом магії покращити урожай, досягти господарського благополуччя. Календарні обряди поділялися на чотири сезонні цикли: зимовий, весняний, літній і осінній. Сімейні обряди супроводжували найбільш знаменні події у житті людини — народження дитини, шлюб, поховання.

 

Ода (з гр. — пісня ) — 1) у давніх греків — урочистий ліро-епічний вірш для хору; 2) урочиста, хвалебна пісня, присвячена видатній події чи особі («Ода» Павла Русина, «Похвала Борисфену» Феофана Прокоповича, «Ода на перший день травня 1761 року» Ігнатія Максимовича та ін.).

 

Одкровення богословський термін, яким позначається «усе те, що сам Бог відкрив людям про Себе і про істинну віру в Нього». Згідно з теологічним вченням Бог відкриває себе кожній людині через видимий світ (природу), людську совість (голос Божий), провіденційно сприйняту історію людства, а також через різні знамення і чудеса. За християнським віровченням, Боже О. міститься у Святому Письмі.

 

Окатоличення – суспільно-політичний та ідеологічний процес навернення до католицької віри, який активізувався в українських землях після Люблінської унії 1569 р. Його головними ідеологами стали єзуїти.

 

Оклад — декоративне покриття книжкової палітурки, виконане з жорстких матеріалів (слонова кістка, золото, срібло, олово) з використанням техніки чеканки, лиття, тиснення, філіграні.

 

Октоїх (від гр.вісім і голос) — збірник піснеспівів православної церкви (пісень, молитов, канонів) на вісім голосів.

 

«Олександрія Хронографічна», «Александрія», «Діяння Олександра», «Роман про Олександра» — перекладний грецький роман псевдо-Калісфена про життя і подвиги Олександра Македонського (356-323 рр. до н. е.) з пригодницькими, казковими і фантастичними мотивами. Назву «Хронографічна» отримала, бо зустрічається лише у складі хронографічних зведень ХІІІ ст. і у списках першої редакції Літописця Еллінського і Римського. В «О. Х.» розповідається легендарна біографія Олександра. У оповіді багато подій, що не відповідають історичній правді (напр., походи Олександра в Італію, Африку, Карфаген, одруження з дочкою Дарія Роксаною тощо). Значне місце в «О. Х.» займають батальні сцени, описи далеких чудесних земель. У середні віки була широко розповсюджена у Візантії та країнах Європи і Сходу.

Давньоруський переклад було зроблено у ХІІ-ХІІІ ст. ст. Відома у декількох редакціях. Велика популярність пов'язана з цікавими описами екзотичних людей, звірів, явищ природи.

 

«Олексій, людина Божа» (1673-1674) — п'єса з репертуару українського шкільного театру, міракль. Поява обумовлена обставинами життя тодішніх Києва та України: після Андрусівського перемир'я (1667) Київ залишився під Москвою, яка відмовилася віддавати його Польщі, релігійна та феодальна українська верхівка прихильно ставилася до цього, всіляко прославляючи царя і російських воєвод. Феодально-церковний характер владної верхівки України, прихильної до релігії, до культу, навіяв ідею вшанувати царя Олексія Михайловича, прославивши його святого патрона — Олексія, людину Божу, взяти для урочистої вистави сюжет релігійно-ідеалістичний, оздобивши його натяками на сучасність.

            Граничить з п'єсами державницько-політичного характеру. Основна ідея твору: прославлення подвижництва. Образ Олексія є втіленням християнського ідеалу, це людина доброчесна і покірна. У творі відчутний вплив єзуїтських драм: застосування алегоричних образів з класичної міфології, панегіризм стосовно головного героя, який є символом конкретної історичної особи (поставлена в день іменин царя Олексія Михайловича, починається і закінчується хвалою на його честь). Бароковість твору виявляється у поєднанні образів християнської віри (архангели) з образами класичної міфології та історії (Діоген, Юнона, Віртус-Чеснота, Венера). Написана драма силабічними віршами.

 

Олімп — 1) назва гір догрецького походження. Найбільш відомий покритий снігом, лісистий багатовершинний гірський масив висотою 2918 м, найвища частина Греції; 2) в античній поезії — міфічна резиденція верховних грецьких богів, «олімпійців», де знаходився палац царя богів Зевса і помешкання інших богів.

 

Ораторське письменство — повчальна література Києворуського періоду, завдання якої полягало у розкритті основних догматів християнства і правил християнської моральності. За змістом і формою розрізняли дидактичне (повчальне) красномовство (проповіді Феодосія Печерського) і епідиктичне (урочисте) красномовство («Слово про закон і благодать» Іларіона, слова Кирила Туровського). Найбільшого розквіту О. п. здобуло у ХІІ ст., у ХІІІ–ХІV ст. поступово втрачає популярність.

 

Оригінал (лат. — первісний) — 1) справжній документ чи твір на відміну від копії, фальсифікації; 2) текст, з якого зроблено переклад іншою мовою.

 

Оригінальна література – корпус літературних текстів, створених авторами рідною мовою свого народу, країни.

 

Орнаментальний стиль — стиль, властивий літературі Київської Русі ХІІ ст. Його основними ознаками є мозаїчність, ускладненість композиції, вільні часові зміщення, символічність відтворення дійсності. Стилістика стає самоціллю. Орнаментальним творам притаманні нагромадження прикрас, гіперболізація, антитези, ускладнений синтаксис. З О. с. пов'язане так зване «плетіння словес». Найзначнішими києворуськими літературними пам’ятками О. с. є проповіді Кирила Туровського, «Києво-Печерський патерик», крайові літописи ХІІ-ХІІІ ст., «Моління» Даниїла Заточника.

 

Острозька Академія — вища греко-слов'янська школа, заснована у 70-х рр. ХVІ ст. у м. Острозі на кошти князя Костянтина Острозького, перший вищий навчальний заклад у Східній Європі; відігравала важливу роль у розвитку педагогічної думки та організації національної школи в Україні. Вперше згадується в передмові до Острозького букваря 1578 р. Перший ректор — Герасим Смотрицький. Професори – Дмитро Наливайко, Кирило Лукарис та ін. Статуту й програм не збереглося. При О. а. діяли друкарня і науково-літературний гурток.

 

Острозька Біблія — перше повне видання книг Святого Письма церковнослов'янською мовою у її східнослов'янському варіанті, здійснене 1581 р. Іваном Федоровим у Острозькій друкарні (заснована 1580 р.) на кошти князя Костянтина Острозького. В основу видання покладено рукопис «Геннадієвої Біблії», створеної у Новгороді в 1489-1499 рр. Вміщує передмову Костянтина Острозького, в якій тлумачиться виникнення тексту, другу, віршову передмову Герасима Смотрицького, де вміщено похвалу видавцеві та його гербові, і післямову Івана Федорова. Прикрашена численними заставками, кінцівками та ініціалами. Пам'ятка книги доби Ренесансу. З уніфікованим правописом була передрукована в Москві у 1663 р.

 

Отці церкви — традиційна назва церковних діячів раннього християнства (ІІ – VІІІ ст.ст.), що створили догматику й організацію християнської церкви і прославилися своєю мудрістю, святістю і знаннями у богослов'ї. Первісно цей термін позначав чотирьох О. західної церкви: Григорія Великого, Амвросія, Августина і Ієроніма; а також чотирьох О. східної церкви: Василія Великого, Атанасія, Григорія Богослова та Іоанна Златоуста. Посилання на думку О. ц. було основним аргументом у теологічних диспутах.

 

Отче наш — молитва, якій Ісус навчив своїх учнів під час Нагорної проповіді. Вона починається словами «Отче наш» (Матв. 6, 9-13) або «Отче» (Лук. 11, 2-4). Версії Матвія, розгорнутої у сім прохань, дотримуються всі християнські церкви:

Отче наш, що на небі!

     Нехай святиться Ім'я Твоє,

нехай прийде Царство Твоє,

      нехай буде воля Твоя,

як на небі, так і на землі.

Хліба нашого щоденного

     дай нам сьогодні.

І прости нам довги наші,

      як і ми прощаємо

винуватцям нашим.

І не введи нас у випробування,

      але визволи

нас від лукавого.

Бо Твоє є царство,

      і сила, і слава навіки.

Амінь.

Єдина молитва, походження якої ведеться від самого Ісуса. «О. н.» називається ще «молитвою Господньою», оскільки це «молитва, звернена до Господа».


25.01.2017; 16:35
хиты: 108
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь