пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Г

Галицько-Волинське князівство — південно-західне руське князівство династії Рюриковичів, утворене у 1199 р. внаслідок об’єднання князем Романом Мстиславичем Галицького та Волинського князівств. З другої половини ХІІІ ст. стало королівством, головним законним спадкоємцем Київської династії та продовжувачем руських політичних і культурних традицій. Проводило активну зовнішню політику в Східній та Центральній Європі. Занепало через відсутність міцної централізованої княжої влади і зміцнення боярської аристократії. У 1349 р. території Г.-В. к. були поступово захоплені Польщею та Литвою, після чого воно перестало існувати як єдине політичне ціле

 

«Галицько-Волинський літопис» — складова частина «Літопису Руського», до якого увійшла «Повість врем'яних літ». Охоплює період кінця ХІІ – кінця ХІІІ ст. (1201-1292). Джерелами твору є «Повість врем'яних літ», «Київський літопис», історико-літературні твори (Хроніка Іоанна Малали, твори Йосифа Флавія, Александрія, «Слово про закон і благодать» Іларіона), свідчення очевидців. Має світський характер: головна увага зосереджена на справах державних і військових. Автори (працювало не менше п'яти авторів-укладачів (редакторів)) висловлюють підтримку сильній князівській владі і засуджують боярську анархію, також актуалізується ідея необхідності оборони Русі від експансії Польщі і Литви. У першій частині — Галицькому літописі (до поч. 1260 р. включно) — викладаються події у Галицькому князівстві, возвеличуються справи її фундатора князя Романа Мстиславича, його нащадків, зокрема сина Данила, навколо постаті якого зосереджений виклад, подається інформація про оборону Києва у 1240 р. Друга частина літопису — Волинський літопис (з 1261 р.) — фіксує події у волинських землях та розповідає про життя і діяльність волинських князів. Серед стильових особливостей Г.-В. л. — епічний характер викладу, зв'язок з фольклором (пісні-прославлення князів, легенди), незначна, порівняно з «Повістю врем'яних літ», кількість біблійних цитат.

 

Гедонізм (гр.веселощі, насолода, задоволення) — філософсько-етичне вчення, у якому веселощі, задоволення вважаються мотивом і метою вчинків, а насолода — вищим благом. Добром у Г. визнається те, що дає насолоду, а зло – це те, що призводить до страждань.

 

Гекзаметр, гексаметр (гр. — шестимірник) — віршовий розмір античної епічної поезії: шестистопний дактиль, у якому перші чотири стопи можуть бути замінені спондеями, остання стопа майже завжди двоскладова — хорей. Всередині рядка – цезура, що ділить рядок на два піврядки. Г. написані «Іліада» та «Одіссея» Гомера, «Енеїда» Вергілія. Напр.,

Збройного славлю звитяжця, що перший з надмор'їв троянських,

Долею гнаний нещадно, на берег ступив італійський.

(Вергілій «Енеїда», переклад М.Зерова)

Г. застосовувався у багатьох жанрах античної поезії (епос, ідилія, гімн, сатира, послання), а у сполуці з іншими розмірами, зокрема пентаметром, — в елегіях, епіграмах.

 

Гелікон (гр.) — гори середньою висоти у Західній Беотії, місце перебування муз, які через місце проживання називалися також геліконіадами. На Г. від удару копита Пегаса виникло джерело Іппокрена, у якому купалися музи. Згадується у поемі С.Кленовича «Роксоланія», а також у творах українських барокових письменників.

 

Генеалогія (гр. — родовід) — історія роду, родовід.

 

Геонім (з гр. — земля, ім’я) — прибране ім'я (псевдонім), що вказує на місцевість чи країну, з якої походить письменник. Напр., Юрій Дрогобич (Юрій Котермак), Грицько Основ'яненко (Григорій Квітка), Леся Українка (Лариса Косач).

 

Геральдика (від лат.оповісник, герольд) — допоміжна історична дисципліна, що вивчає походження і функції символів, емблем, гербів, закономірності їхнього графічного зображення, особливості композиції окремих елементів, їх значення як своєрідних історичних джерел. В Україні Г. розвивається з ХVІІ ст.

 

Геральдична (від лат.оповісник, герольд) поезія — різновид етикетної поезії, вірші на герби. Активно функціонувала у XVII – першій половині XVIII ст. У формуванні української Г. п., окрім західноєвропейської лицарської, відіграло значення існування сильної давньоруської літературної традиції (образи ідеальних князів у літописанні та військових повістях). Ставила за мету висвітлення особливих рис, заслуг і цнот конкретного роду або його представника. Орієнтувалася на шляхетсько-аристократичну аудиторію, а отже, відповідала властивій для такого соціуму системі цінностей. Сприймалася як «зрима метафора» – сукупність слова і зображення. Тричленна композиція була визначальною ознакою Г. п., вона передбачала заголовок, у якому називався володар герба, малюнок, на якому зображалися герби аристократичних родів, конкретних представників цих родів, міст чи установ, а також епіграму, що коментувала герб, даючи панегіричну характеристику його носієві. Зразки Г. п. були переважно анонімними. Найбільш відомими є геральдичний вірш на герб міста Львова у анонімній «Просфонимі» (1591), вірш на герб Війська Запорозького у «Віршах на погреб… Петра Конашевича-Сагайдачного» Касіяна Саковича (1622) та ін.

 

Гербовник — книга, що вміщує зображення і описи гербів. У ХVІІ ст. були популярними праці польських геральдистів: «Герби польського лицарства» Бартоша Папроцького (1584) та «Опис Польщі» Симона Сокольського (1641-1645).

 

Героїчний епос, народний епос — героїчна оповідь про минулі часи, пов'язані із захистом народним героєм інтересів племені, роду, держави. Відзначається епічною широтою. Історичні факти — лише основа для формування сюжету. Образи творилися відповідно до народних уявлень і уподобань, могли набувати казкового характеру, міфологізуватися. Основними ознаками Г. е. є такі: 1) використання історичних подій, імен історичних осіб; 2) міфологізація історичного факту; 3) провідну роль у побудові сюжету відіграє конфлікт — зіткнення з ворогами, яке закінчується перемогою епічного героя; 4) образ головного героя наділений богатирськими рисами і твориться за принципом узагальнення, розкривається переважно у вчинках. Зразками національного Г.е. є «Слово про Ігорів похід», билини, народні думи та історичні пісні.

 

Гетсиманія (арам. — давильня для олив) — місце на схилах Оливної гори у Єрусалимі, куди після Тайної вечері прийшли Ісус та апостоли. У Гетсиманському саду Ісус звернувся з молитвою до Отця, там його заарештували римські воїни після зради Іуди.

 

Гетьман (від польс. — начальник) — в Україні у ХVІ-ХVІІІ ст. — виборний голова козацького війська. У 1657-1764 рр. гетьмани Лівобережної України були наділені вищою громадською та військовою владою.

 

Гетьман (від польс. — начальник) наказний — командувач військового угрупування на час проведення певних бойових операцій; урядова особа в Україні у ХVІІ-ХVІІІ ст., що тимчасово обіймала посаду гетьмана. Г. н. призначав або сам гетьман або його обирала козацька старшина з генеральних старшин чи полковників. Г. н. виконував обов’язки гетьмана під час козацького походу, коли в ньому не брав участь сам гетьман, або за тривалої відсутності гетьмана у зв’язку з війною чи участю в посольстві тощо. У випадку смерті гетьмана або його усунення Г. н. виконував обов’язки до обрання нового гетьмана.

 

Гетьманська держава (Гетьманщина), Держава Війська Запорозького — усталена у науковій літературі назва української національної держави, відновленої внаслідок національно-визвольної боротьби українського народу під проводом Богдана Хмельницького. Існувала протягом 1648-1782 рр. на території Брацлавського, Київського, Чернігівського і частково Волинського воєводств, відвойованих у Речі Посполитої. Царський уряд називав її Малоросією. Столицями Г. були міста Чигирин, Батурин, Глухів.

 

Гімн (гр.) — урочистий твір програмного характеру, один із видів ліричної поезії. Первісно — хвалебна або шаноблива пісня на честь бога. Існують Г. державні, революційні, військові, релігійні, студентські, олімпійські, на честь визначних подій, героїв тощо. Християство у Візантії створює свої Г., використавши на початковому етапі іудейські пісні – псалми.

  

Гіпербола (гр. — перебільшення) у літературі – художній засіб: перебільшення певної ознаки чи якості з метою підсилення художнього враження, виявлення емоційно-естетичного ставлення до нього. Для Г. характерне перебільшення ознак зображуваного не в прямому, буквальному розумінні, а лише у переносному значенні задля посилення експресії образу. Напр.:

Немає під сонцем країни такої,

Яка б не хвалила хоробрих героїв.

Скрізь слава крилата гримить золотою

Про подвиги їхні в прийдешнє трубою.

Про їхнє звитяжство хвалебно співає,

Історії красні про них повідає,

Дає їм трофеї за мужні побіди,

Статуї їм ставить із мармуру й міді,

В твердім діаманті для років майбутніх

Карбує імення мужів незабутніх...

                  (Іван. Героїчні вірші про славні воєнні дії Запорізьких війск...)

 

Гіпотеза (гр.основа, припущення) — наукове припущення, що висувається для пояснення якогось явища дійсності і вимагає теоретичного обґрунтування і перевірки на досвіді, щоб стати достовірною науковою теорією.

 

Гіппокрена (від гр. – джерело коня) джерело – джерело, присвячене Аполлонові і музам. Мало чудесну властивість надихати поетів на творчість. За легендою, одного разу спів муз був надзвичайним і гора Гелікон від захвату почала рости аж до неба. За наказом богів Пегас повернув гору на землю, вдаривши по ній копитом. У цьому місці і забило джерело Гіппокрена.

 

Глаголиця — одна з двох (разом з кирилицею) найдавніших слов'янських азбук. Назва етимологічно пов'язана зі словом «глаголь», тобто «слово». Подібна до кирилиці буквеним складом, алфавітним порядком, звуковим значенням і назвами букв. Від кирилиці відрізняється складнішим накресленням і кількістю літер (у Г. – 40, а в кирилиці — 43). Була замінена кирилицею під візантійським впливом. Г. написані найдавніші староболгарські та слов'янські пам’ятки. Глаголичні пам'ятки, що дійшли до нас, не старші Х ст.

 

Глоса (гр. — мова, застаріле або маловживане слово) — помітка переписувача або читача на полях давнього рукопису, що вміщує пояснення малозрозумілого місця чи слова.

 

Глосарій (лат. — словник, зібрання слів, що потребують пояснення) — збірник глос, видавався у формі словника або предметного покажчика застарілих чи малознайомих слів, які зустрічалися у якомусь давньому тексті.

 

Голгофа (з арам. — череп) — пагорб за мурами Єрусалима, де було розіп'ято Ісуса. «Лобне місце» — місце страти та поховання злочинців. За легендою, саме на Г. був похований Адам і на його прах пролилася кров Сина Божого. Символічна християнська могила (земляний горбок) стала мікромоделлю Г. У переносному значенні — місце страти, страждань.

 

Голосіння, плач, тужіння — жанр слов'янської усної народної поетичної творчості, пов'язаний з поховальним та деякими іншими обрядами. В основі лежать стародавні уявлення про те, що померлий продовжує існувати в невідомому далекому краю, але його зв'язок з оточенням, в якому перебував до смерті, триває. Тому в голосіннях зверталися до мерця, як до живого, виповідаючи йому свої жалі, вихваляючи, прагнучи «розбудити» і благаючи повернутися. Виконуються речитативом, з високим рівнем експресивності та імпровізаційності, мають усталену композицію, образність, ритміку, а подеколи й римування, що зближує їх з іншими видами обрядової пісенності. Один з найдавніших літературних зразків — Плач Ярославни у «Слові про Ігорів похід».

 

Гомер – легендарний давньогрецький епічний поет-рапсод, зачинатель грецької і всієї європейської літератури, жив у VІІІ ст. до н. е. Вважається автором епічних поем «Іліада» та «Одіссея», складених гекзаметром. Поеми позначені широким злетом фантазії, красою вислову і багатством тропіки, драматизмом зображуваних сцен, природністю і реальністю відтвореного життя, винятковою спостережливістю та психологічною чутливістю автора.

 

Гомілетика (від гр. — спілкування) — 1) розділ богослів’я, що вивчає теорію і практику церковного проповідництва, проблеми спілкування священика з віруючими Складається із кількох частин: І − фундаментальна або принципіальна Г., що вивчає питання про істоту чи природу проповіді, наприклад, як співвідносяться церковна проповідь і ораторське мистецтво; ІІ − матеріальна Г. має нормативний характер і займається питанням складу проповіді; ІІІ — формальна або конструктивна, займається розглядом побудови проповіді і її викладу, манери проголошення і навіть міміки й пози проповідника. Г. започаткувалася в давній Україні з прийняттям християнства і спиралася на богослужбову та житійну літературу, як перекладну, так і оригінальну; 2) навчальний предмет у духовних закладах.

 

Градація (лат. – поступове підвищення, підсилення) – стилістична фігура, утворювана поступовим переходом від нижчого до вищого і навпаки або нагромадженням мовних елементів з усе зростаючим чи з усе спадаючим значенням. Напр.,

Брат брату недруг, син батьку ворожий,

Скрізь недовіра і всі насторожі.

(Лазар Баранович. Світ стрясають грози на людськії сльози)

 

Гражданський шрифт (Гражданка) — шрифт, запроваджений у Росії Петром І у 1708-1710 рр. для друку світських видань разом із реформою російського письма. За цією реформою з кириличного алфавіту було усунуто літери «омега», «псі», «ксі», «зело», «іжиця», «юс великий» і «юс малий». Проте в алфавіті ще залишалися літери «фіта» та «ять». Метою реформи стало надання російській книзі, яка до того друкувалася напівуставом, вигляду, властивого тодішній європейській книзі. Перша книга, надрукована Г. ш., вийшла у 1708 р. У незмінному вигляді Г. проіснувала аж до реформи 1918 р.

 

Григоріанський календар — удосконалена (з урахуванням наукових доказів) система літочислення, запроваджена Папою Римським Григорієм ХІІІ у 1582 р., яка замінила юліанський календар. Г. к. ділить час на календарні роки тривалістю 365 або 366 днів (високосний: кожен четвертий рік, за винятком років, порядковий номер яких ділиться без остачі на 100, але не ділиться без остачі на 400). Середня тривалість року в Г. к. становить 365,2425 днів або 365 днів 5 годин 49 хвилин і 12 секунд. Реформа календаря мала на меті ліквідувати помилку в обчисленні дат: з моменту впровадження юліанського календаря до ХVІ ст. «набігла» різниця в 10 днів порівняно з астрономічною датою. Тож за новим календарем день 5 жовтня 1582 р. стали вважати 15 жовтня. Був прийнятий спочатку лише в католицьких державах. У православних — після 1914-1917 рр. Всі християни західного обряду й більшість православних відзначають нерухомі свята за Г. к. Московська, Сербська, Українська православні церкви та греко-католики відзначають їх за юліанським календарем.

 

Громадська пам'ять — необхідний атрибут інтелектуальної діяльності, без якої неможливе відновлення культури, а значить — існування людини. У первісному суспільстві Г. п. існувала у вигляді міфології та була пов'язана з раціональними знаннями.

 

Грамота – вид ділових документів Х-ХVІІ ст. у східних слов'ян. У Київській Русі усякий письмовий документ, з ХV ст. — тільки акт правового значення, тобто документ, що визначав майнові та інші права, привілеї або обов'язки окремих осіб, церков, монастирів тощо. Г. поділялися на урядові (жалувані Г., указні, судні), приватні (роздільні, мінові, купчі та ін.), церковні (настольні, тарханні та ін.). Спершу писалися на бересті, дошках, лубі, пергаменті, а з ХІV-ХV ст.— на папері з позначенням дати, підписом і печатками осіб, що їх давали (князів, царів, церкви та ін.). Найдавнішою Г., відомою в Київській Русі, є згадувана в літописі під 996 р. грамота князя Володимира Великого київській церкві Богородиці на володіння землею.

Гротеск (від фр.смішний, незвичайний, химерний) у літературі — 1) один із найдавніших типів художньої образності, який полягає у максимальному карикатурно-фантастичному перебільшення. Пройшов декілька етапів розвитку, що породило у літературознавстві різноманітність його потрактувань. Характерними рисами є контрастне поєднання фантастичного й алогічного з реальним, комічного з трагічним, красивого з потворним, тяжіння до граничного узагальнення, метафоричність, двоплановість, карикатурність тощо. У літературі Г. як художній засіб застосовують переважно у царині сатири; 2) у широкому розумінні – все карикатурне до потворного, дивне до фантастичного. Розквіт Г. припадає на добу Середньовіччя; 3) назва друкарського шрифту; 4) специфічний книжковий орнамент – переплетення чудернацьких, химерних зображень людей, тварин, рослин.

 

Групування персонажів — поділ персонажів на групи за соціальними, родинними, психологічними, морально-етичними та іншими ознаками. Важливий елемент композиції, який дає авторові можливість розкрити існуючі в реальності суперечності між людьми, а відтак — і зміст твору. Різні твори мають різну кількість персонажів, які перебувають у зв'язках і зіткненнях між собою. У творах із багатьма персонажами є один або кілька головних, другорядні, епізодичні. Автор відповідним чином їх описує, розміщує й групує, визначаючи кожному роль у розвитку сюжету твору.

 

Гуманізм (з лат.людський, людяний) — тип світогляду, який за первинне розглядає людину як особистість, її право на свободу, щастя, який вважає благо людини головним критерієм оцінки соціально-економічних інституцій, а також нормою відносин між людьми; моральний принцип, в основі якого лежить переконаність у безмежних можливостях людини, у її здатності до вдосконалення.

У специфічній формі він зафіксований у Давній Греції (не розповсюджувався на рабів і жінок), але як система поглядів формується у добу Відродження.

Головним напрямком діяльності гуманістів була філологічна наука. Вони почали відшукувати, переписувати й вивчати літературні пам'ятки античності, що збереглися в Римі, Равенні, Флоренції, Неаполі. Поети-гуманісти прагнули наслідувати стародавніх авторів. Ідеалом освіченості стає «людина трьох мов» - гуманіст, що володіє латиною, грецькою та староєврейською мовами.

Гуманісти стали творцями європейських літератур національними мовами.

 

Гуманізм (з лат.людський, людяний) у літературі — відображення у літературних творах загальнолюдських прогресивних ідей, суть яких полягає у визнанні цінності людини як особистості, її права на вільний розвиток і вияв своїх здібностей, в утвердженні блага людини як критерію оцінки суспільних відносин.

  

Гумор (англ. — настрій, вдача) — різновид комічного; бачення і відображення смішного в житті у доброзичливому, жартівливому тоні. Характерна ознака Г. — дотепність. Не заперечує об'єкта висміювання і цим відрізняється від сатири, для якої властиве цілковите заперечення й різке осміяння зображуваного. Г. піддає осміянню здебільшого часткові недоліки загалом позитивних явищ, окремі смішні риси у характері людини.


25.01.2017; 16:25
хиты: 98
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь