пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Морфеміка.Морфонологія.

 

М о р ф е м і к а — розділ граматики, який вивчає

морфемний склад слова, закономірності конструюван-

ня слів за певними правилами сполучуваності мор-

фем.

Традиційно морфеміку відносять до морфології, об’єктами

вивчення якої є внутрішня граматична будова слова і грама-

тичні класи слів. Оскільки одиниці, що виділяються у внутрішній

будові слів, є знаками — значущими частинами морфологічної

одиниці-конструкції — і беруть участь у граматичному оформ-

ленні лексико-граматичних класів слів (частин мови), це дає

підставу для виділення морфеміки в окремий розділ із само-

стійним об’єктом вивчення — одиницями, меншими за слово, —

морфемами.

Морфеміка вивчає морфеми та класифікацію їх за функція-

ми й іншими ознаками, поділ слів на морфеми, правила сполу-

чуваності у внутрішній будові слова і зміни у морфемних

структурах (Морфеміка аналізує розподіл морфем, морфемний склад слова, описує закони конструювання морфем, структур слова, визначає допустимі в мові структури, їхні ознаки, правила формування, семантичної та стилістичної сполучуваності морфем.

У іншому значенні морфеміка — це сукупність усіх морфем, які виділяють у словах і використовують в мові за певними моделями сполучуваності.

Як окремий розділ мовознавства морфеміку почали виділяти лише наприкінці 1970-х років. Доти вона вважалася розділом морфології[1] або, згодом, дериватології.

В українському мовознавстві вивченням питань морфеміки серед інших займається Ніна Клименко, автор першого підручника у цій галузі «Основи морфеміки української мови».)

. Морфеміка тісно пов’язана з розділом «Морфоно-

логія», в якому вивчаються звукові зміни у морфемах і на їх

стику в слові, та «Словотвором», оскільки морфеми розгля-

даються у зв’язку з похідністю слів, особливо афіксальних

утворень.

Проблеми морфеміки:

•          поділ слова на морфеми і принципи виділення морфем

•          класифікація морфем

•          визначення допустимих меж розростання слова

•          правила сполучуваності морфем — вивченням цієї проблеми займається розділ морфеміка—[морфотактика

 

Морфотактика — розділ морфеміки, що описує формальні засоби морфологічної системи мови, їхні взаємовідношення; допустимі типи морфем, структури слів; визначає валентність одиниць у загальних рисах як сполучуваність у слові морфем різних частин мови.

До визначальних рис морфотактики належать довжина і глибина слова, межі його префіксального і суфіксального розростання, закони конструювання структур слова. Морфемна структура слова реалізується функціонально тотожними і різнофункціональними морфемами.

Морфотактика описує формальні засоби морфологічної системи мови, які становлять об'єкт парадигматики, а також допустимі типи морфемної структури слів — що є об'єктом синтагматики. У парадигматиці слово тлумачиться як ряд одно- чи різнофункціональних елементів, що їх можна вивчати в плані лівої правосторонньої валентності. Синтагматика встановлює морфемні типи структур слів у межах частин мови. На відміну від словозміни та словотвору морфотактика вивчає слово не як двокомпонентну структуру, що складається зі словозмін, основи та флексії або словотворчої основи і словотворчого форманта, а як єдність у вигляді лінійної послідовності певної кількості морфем, сегментів. Така єдність може пояснюватися і як ієрархія цих сегментів, коли послідовність морфів має словотвірну інтерпретацію.

 

Морфоноло́гія — розділ мовознавства, що вивчає зв'язки морфології та фонетики, звукову будову морфем залежно від їхніх взаємозв'язків у різних словах; фонологічну структуру морфем різного типу й використання фонологічних відмінностей для морфологічних цілей.

Об’єкт М. – морфеми і словоморфи. М. встановлює фонемний склад різних типів, варіативінсть фонем у структурі тотожних морфем, яка виникає у словотворенні чи формотворенні, закономірності морфем 1 стос. іншої в слові, процеси на морфемному шві (чергування, ускладнення).

Предмет суч. М. – будова морфів, формальні закономірності, які характеризують поєднання морфіву слові, при цьому врах. акцент зміна її на ін. М. цікавлять регулярні, системні зміни.


21.01.2018; 21:41
хиты: 397
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь