пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Синонімія як тип лексико-семантичних відношень

 

Синонімія як тип лексико-семантичних відношень ґрунтується на тому, що слова, які належать до однієї частини мови характеризуються повним або частковим збігом лексичних значень.

Орієнтуючись на знакову природу слова, можна констатувати, що глибинну основу синонімії становить позначення одного й того денотата кількома різними словами.

Синонімічність визначають як здатність номінативних одиниць мати тотожні або близькі значення та вступати в синонімічні відношення.

Синоніми це слова, або їх окремі значення, що при повній або частковій формальній відмінності мають тотожні або близькі значення.

На основі протиставлення за повним і неповним збігом лексичних значень окремі мовознавці виділяють два основних типи синонімів:

  1. Синонім, тобто слова з тотожними, ідентичними лексичними значеннями
  2. Квазісиноніми, тобто слова з близькими, але не тотожними лексичними значеннями.

Докладніша класифікація ґрунтується на внутрішній диференціації квазісинонімів, у складі яких виділяються такі синоніми: 1. Семантичні, 2. Стилістичні, 3. Семантико-стилістичні.

Семантичні синоніми позначаючи один і той же предмет позамовної дійсності, відрізняються певними елементами своїх значень, зумовлюваними різною мотивацією відповідних назв. Хуртовина-завірюха-заметіль.

Семантичні синоніми позбавлені емоційно-оцінних, експресивних значеннєвих нашарувань.

Стилістичні синоніми виділяються за ознакою емоційно-експресивних відтінків, наявності вказівки на позитивну або негативну оцінку предмета, дії. Поважний-серйозний-солідний-важний-величний.

Семантико-стилістичні синоніми відрізняються один від одного як за значенням, так і за емоційно-експресивним забарвленням. Охоче-радо-залюбки.

Синонімічний ряд – обєднання синонімів за принципом внутрішньої організації, що залежить від характеру семантичних відношень між словами об’єднаними у ньому.

Синоніміний ряд абсолютних синонімів позбавлений внутрішньої диференціації. Оскільки одиниці синонімічного ряду не підпорядковуються одна одній за ознаками загального і часткового значень, нейтрального стилістичного забарвлення, частотності вживання.

Синонімічний ряд неповних синонімів – сукупність слів з досить складними відношеннями, зумовленими як значеннєвими так і експресивно-оцінними відмінностями між лексичними одиницями. Такі відмінності виявляються у частковому збіганні значень, протиставлення нейтральних й експресивно-оцінних одиниць, частотність використання, територіальна поширеність.

Важлива ознака семантичної структури синонімічного ряду неповних синонімів полягає в тому, що його організуючим центром виступає домінанта.

Домінанта це стрижневе слово або опорне слово, найуживаніше серед інших, стилістично нейтральне і таке, що найточніше і найповніше виражає значення всього ряду.


21.01.2018; 21:21
хиты: 100
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь