пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Омонімія як лексико-семантичне явище

 

. Омонімія як лексико-семантичне явище характеризується тим, що для позначення абсолютно різних предметів позамовної дійсності використовуючи один і той самий форматив, тобто матеріальне вираження словесного знака.

Омонімами називають слова, що вимовляються і пишуться однаково, але не мають нічого спільного у властивим їм значеннях ( на відміну від багатозначних слів)

Полісемія й омонімія це два явища, що мають різну внутрішню природу, адже багатозначне слово має декілька пов’язаних між собою значень, значення омонімічних слів не мають жодних асоціативних зв’язків між собою та спільних елементів смислу.

За характером ознак відповідного відношення між двома або більшою кількістю слів розрізняють:

  1. Лексичні омоніми
  2. Омоформи
  3. Омографи
  4. Омофони

Лексичні омоніми поділяються на два різновиди – повні і часткові. Повні омоніми належать до одного лексико-граматичного класу, збігаються в усіх формах, властивих відповідним словам.

Неповні лексичні омоніми – слова, у яких збігається лише частина форм.

Омоформами називають морфологічні омоніми, що виділяються на підставі звукового збігу і однакового написання форм слів, що належать до різних лексико-граматичних класів або ж різних форм одного й того ж слова (кілька-кілька, синів-синів)

Омографи – орфографічний тип омонімів, які утворюють слова, однакові за написанням, але різні за звучанням. Відмінність у звучанні зумовлюється різною позицією наголосу як у лексичних омонімах, так і у формах одного й того ж слова (деревИна (одиничне дерево) – деревинА (матеріал для будівництва)).

Омофони зявляються в таких випадках, коли існують невідповідності між вимовою і правописом. Вони збігаються за вимовою, але характеризуються різним написанням (гриби-греби)

Міжмовні омоніми це слова двох мов, які мають однакову чи майже однакову форму, але різняться значенням. (укр.академік – член академії наук, akademik – студентський гуртожиток)

За походженням омоніми можна поділити на такі два класи:

  1. Омоніми, що виникли в результаті розвитку мовної системи:
  • Омоніми, які виникли внаслідок розвитку значень багатозначного слова. В результаті цього процесу одне зі значень може поступово втратити семантичні зв’язки з іншими лексико-семантичними варіантами лексеми і перетворитися в окреме слово.
  • Омоніми, які виникли в наслідок фонетичних змін етимологічно різних слів.
  • Омоніми, що виникли в наслідок збігу звукового складу слів, які утворилися від різних основ.
  • Омоніми, що утворилися в різний час з омонімічних словотворчих елементів і мають різне значення.

21.01.2018; 21:18
хиты: 93
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь