пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Лексичне значення слова

 

Лексичне значення слова визначають як певне відображення предмета, явища або відношення у свідомості, що входить до структури слова в ролі так званої внутрішньої його сторони, стосовно до якої звучання слова виступає як матеріальна оболонка необхідна не лише для вираження значення і для повідомлення його іншій людині, а й для самого його виникнення, формування, існування й розвитку.

Лексичне значення це комплексне поєднання трьох аспектів слова як знакової одиниці мови: власне семантичного (відображення позначуваної сутності слова), прагматичного (вираження емоційного ставлення мовця до позначуваного), синтактичного (місця лексичного значення певного слова у відношенні до лексичного значення інших семантично пов’язаних з ним слів)

Семантичний аспект лексичного значення має два підаспекти – денотативний і сигніфікативний. Денотат – співвідношення слова як знака з певним об’єктом дійсності, що виражається як мовне позначення останнього з метою його виділення. Денотативна сторона лексичного значення актуалізується в усіх типах слів на рівні мовлення в конкретних висловлюваннях, виявляється в наявності синонімів з різною мотивованістю.

Сигніфікативний підаспект – співвідношення слова не безпосередньо з позначуваним об’єктом,  а з відповідним поняттям як відображеною в свідомості суб’єкта узагальненою сукупністю визначальних ознак класу таких об’єктів.

Лексичне значення поділяється за:

  1. Характером зв’язку відповідних назв з предметами і явищами позамовної дійсності на:
  • Прямі
  • Переносні
  • Конотативно зумовлені
  1. Ступенем мотивованості
  • Первісні
  • Вторинні
  1. Синтагматичною зумовленістю (лексична сполучуваність)
  • Вільні

Зв’язані ( фразеологічно зв’язані, синтаксично зумовлені, конструктивно зумовлені)


21.01.2018; 21:12
хиты: 87
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь