пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Морфонологія

 

М. – це розділ мовознавства, який вивч. фонеми, як елементи будови морфем та словоформ. М. виникла як зв’язок фонології, морфології та словотворення. Об’єкт М. – морфеми і словоморфи. М. встановлює фонемний склад різних типів, варіативінсть фонем у структурі тотожних морфем, яка виникає у словотворенні чи формотворенні, закономірності морфем 1 стос. іншої в слові, процеси на морфемному шві (чергування, ускладнення).

 

Предмет суч. М. – будова морфів, формальні закономірності, які характеризують поєднання морфіву слові, при цьому врах. акцент зміна її на ін. М. цікавлять регулярні, системні зміни.

 

М. почала розвиватися як наука в 20-30 рр 20 ст. М. пов’язана з проблемою варіантності мовних одиниць. Під варіантністю розуміють розрізнення у відтворенні,яке полягає у зміні звукового складу або знач. структ. 1 мови без втрати її тотожності.

 

М. модель – це форм. схема будови слів однотипної структури, у яких в одній і тій же позиції регулярно відбив. певне морфонолог. явище. (Прилуки – прилуцький). Це формальна схема побудови похідних слів того чи іншого словотвірного типу, що характер. наявністю чи відсутністю певного м.явища.

 

М. позиція – це положення морфа або аломорфа у слові, яке визнач. х-ром сусідніх морфів, їх фонемат. складом та акцентуацією.

 

М. позиція це місце поєднання сусідніх морфів і зміни їх фонемного оформ., які виникають.


21.01.2018; 20:25
хиты: 100
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь