пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Поняття про літературну мову та її норми. Основні ознаки літературної мови. Писемна й усна форми літературної мови, її стильова різноманітність. Діалекти. Типи діалектів.

 

Літературна мова – це унормована мова суспільного спілкування, зафіксована в писемній та усній практиці.

Основні ознаки літературної мови:

  1. її над діалектний характер (полягає в тому що літ. мова використовується як засіб спілкування без будь-яких просторових обмежень і об’єднує усіх носіїв незалежно від їхньої діалектної приналежності)
  2. поліфункціональність (функціонування мови в усіх сферах комунікативної практики суспільства, до яких належать органи державного й різного ступенів і місцевого управління, законодавства, заклади освіти всіх рівнів, заклади культури, науки, мистецтва, художня література і тд.)
  3. стабільні літературні норми в граматиці, лексиці, вимові (однією з першорядних ознак літературної мови є наявність норм, закріплених у практиці зразкового використання мовних варіантів, які найкраще і найповніше з числа співіснуючих виконують свою суспільну роль). Розрізняють різні типи норм: орфоепічні, орфографічні, лексичні, словотвірні, граматичні, стилістичні, пунктуаційні.
  4. Функціонально стильова розгалуженість (полягає в тому, що літературна мова характеризується розгалуженою системою стильових різновидів, як сприяють розвиткові мовно виражальних засобів і шліфування стилістичних норм.

ПИСЕМНА МОВА — мова, зафіксована на папері чи ін. поверхні за допомогою усталеної системи графічних знаків, сприйманих зором, розташованих у певній лінійній послідовності і співвіднесених з одиницями реального,  звукового мовлення. Суттєвою особливістю П. м. є відтворюваність, властивість бути перенесеною у просторі й збереженою у часі. Це зумовлює  поширеність її у різних сферах комунікації. Для багатьох галузей мовної практики П. м. є  пріоритетною формою (художня, мемуарна і  наукова л-ра, офіц. і приватне листування, юрид. акти, окр. жанри ділової мови — резолюції,  накази тощо). Деякі тексти ділового характеру існують, напр., тільки в писем. формі (протоколи, акти, заяви, посвідчення, довіреності, розписки, квитанції, накладні).

УСНА МОВА — мова, втілена у звуках,  сприймана на слух. Є такі сфери мовної діяльності, які  забезпечуються тільки усною формою: тер. діалекти,  розмовна літ. мова, фольклор, деякі жанри офіц. мови монол. характеру — судові промови,  коментарі теле- і радіожурналістів з місць подій, розповіді екскурсоводів у залах музеїв та ін. Сфера функціонування усної літ. мови значно розширилася з розвитком тех.  засобів масової комунікації — телебачення і радіо.

 

ДІАЛЕКТ — 1. Територіальний Д. — різновид нац. мови,  якому властива відносна структурна близькість і який є засобом спілкування людей, об'єднаних спільністю території, а також елементів  матеріальної і духовної культури, істор.-культур, традицій, самосвідомості. Д. територіальний ототожнюють з говором.

2. Соціальний Д. — відгалуження загальнонар. мови, уживане в середовищі окр. соціальних, професійних, вікових та ін. груп населення. 

Характеризується специф. особливостями у  формуванні, доборі й використанні певної частини лекс. та фразеол. засобів (у грамат. структурі  такі особливості не спостерігаються).

Серед різновидів соціальних діалектів  звичайно виділяють професійні й групові жаргони, арго, різновиди таємних засобів спілкування.

Явища диференціації мови з ширшою соціальною базою характеризуються як просторіччя та сленг.


21.01.2018; 20:06
хиты: 384
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь