пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

38.Прості форми мин часу. Їх творення та дієвідмінювання.

 

Аорист мав два різновиди: асигматичний, або простий (безсуфіксний), та сигматичний (суфіксальний). Аорист означав простий минулий час, яка вказував, що дія в минулому тривала невеликий проміжок часу і була завершена.

Аорист простий(безсуфіксний). Простий аорист творився від односкладний інфінітивних основ на приголосний, до яких безпосередньододавалося особове закінчення без уживання суфікса. Цей різновид аориста утворювався від закритих безсуфіксних дієслівних основ 1класу, як префіксальних, так і безпрефіксних. Використання лише закритих коренів робило неможливим утворення цієї форми від дієслів з кореневим голосним –е типу вєсти, нєсти. Утворювався простий аорист також від дієслівних основ 11класу, при цьому обовязково відкидався суфікс –нюс вел., а основа мала закінчуватися на приголосний. У памятках зафіксовано також форми простого аориста , утворені від дієслова ити, основа якого виступає у формі ид-, та дієслова об-рєсти, що за показником інфінітива подібне до дієслів 1класу , а форми теп часу утворює за зразком дієслів 111класу.

Аорист сигматичний (суфіксальний). Термін сигматичний утворено від назви грецької літери сигма. Ця літера у грц мові передає звук (с), який виступав суфіксом при творенні цієї часової форми. Вживання грц назви викликалося тим , що в грц мові аналогічний суфікс викор для творення одного з грецьких аористів. Сигматичний аорист утворювався від інфінітивної основи, до я кої додається суфікс аориста –с-, який чергується з –х-, -ш-, та особове закінчення. Суфікс –с- мав такі варіанти:

-с-2ос мн, 2, 3ос дв.; - -х- 1ос усіх чисел; - -ш- 3ос мн.

Якщо основа закінчувалася на голосний , то суфікс приєднувався безпосередньо до основи: моли-с-тє.

У дієслів, основа яких=кореню і закінчувалася на голосний , у формах 2 та 3ос одн аориста могло додаватися вторинне закінчення –тъ. Якщо основа інфінітива закінчувалася на приголосний . то при творенні сигматичного аориста розрізняються два його різновиди : архаїчний та новий. Сигматичний архаїчний аорист утвор шляхом приєднання аористичного суфікса –с- безпосередньо до основи інфінітива , тому він міг утворюватися від дієслів 1класу та дієслова 5 класу 1асти. При утворені сигматичного архаїчного аориста форми 2 та 3ос одн за походженням юули формами простого аориста і закінчувалися на –е. Сигматичний новий аорист утвор додаванням суфікса не безпосередньо до основи інфінітива , а за допомогою приєднувального голосного (о). При цьому форми 2 і 3особи одн теж утворювалися за типом простого аориста.


14.06.2017; 19:45
хиты: 84
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь