пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

16. Доля сполучень *tort, *tolt, *tert, *telt,

 

Якщо сполучення *tort, *tolt, *tert, *telt у середині слова стояло перед наступним голосним, то при складоподілі вони розривалися і тому не суперечили законові відкритого складу. У позиції перед наступним приголосним склад був закритим. Частина складів відкривалася шляхом опускання кінцевого приголосного, але сонанти *r, *l ніколи з мови не зникали, тому ця зміна була складнішою і отримала назву перестановка плавних. У пд..сл.мовах склад відкривався зо допомогою метатези(перестановки звуків) та наступним подовженням звуків. У старост.мові ці склади було представлено –РА-, -ЛА-, -Рять-, -Лять-. У східносл.мові ці сполуки ставали повноголосими: -ОРО-, -ОЛО-, -ЕРЕ-., -ЕЛЕ-. У зх..сл. лише відбулася метатеза.

*korva = польськ. Krova; пд.сл. КРАВА; сх.сл. корова

Доля сполучень *or, *ol на початку слова

Початкові сполуки *or, *ol у позиції перед голосним зберігалися, бо приголосний відходив до наступного складу. У позиції перед приголосним, внаслідок дії закону відкритого складу, відбулися зміни, різні у різних мовах. У старосл.мові склад відкривався шляхом метатези, тому в суч.сл.мовах з*явилися сполуки Р,Л +голосний.

Зх.та сх.сл.мови мають по два відповідники:

*ort = rat,rot

*olt = lat, lot

А пд..сл.мови у відповідник

*ort = rat

*olt = lat

Зміни сонантів Р/Л У сонантах *r, *l після втрати складотворчості розвинувя призвук і(к.), u(к.). Утворилися такі сполуки:

і(к.)r, u(к.)r. і(к.)l, u(к.)l. Згодом вони змінилися ЬР,ЪР,ЬЛ,ЪЛ.


14.06.2017; 19:24
хиты: 88
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь