пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

2. Особливості редакторської школи Києво-Печерської та Чернігівської друкарень.

 

Друка́рня Києво-Печерської лаври утворена 1615 року Єлисеєм Плетенецьким, який використав для цього обладнання Стрятинської друкарні, купленої у Гедеона Балабана.

Друкарня випускала церковно-службову, богословську, навчальну, світсько-полемічну літературу та віршовані твори.

Більшість видань друкарні виходило старослов'янською мовою, але друкувались книги й іншими мовами. Характерною особливістю було намагання видавців наблизити книги до читача через переклад деяких розділів на мову, близьку до розмовної.

Деякий час друкарня Києво-Печерської лаври була єдиною у Києві. В 1620-х роках книги видавали також типографії Тимофія Олександрова («Часослов», 1626) та Спиридона Соболя («Лимонарій Іоанна Мосха», 1628; «Октоїх», 1628; «Апостол», 1630).[1] По тому митрополит Петро Могила намагався запровадити за Києво-Печерською друкарнею виключне право друкування церковно-службової літератури.

20 грудня 1616 року в Києві видали першу книгу — «Часослов».

16161624 — Є.Плетенецький видав 11 значних творів релігійного, історичного та полемічного характеру, зокрема, Антологіон (1619), Номоканон (16201624), Служебник (1620).

Протягом короткого часу при друкарні утворився гурток учених, просвітників, письменників — так званий Києво-Могилянський атеней. Активну роль у ньому відігравали Захарія КопистенськийПамва БериндаЛаврентій ЗизанійТарасій Земка та багато інших.

Більшість видань складала церковно-службова література. У Києві кількома виданнями вийшли «Служебник»«Псалтир»«Номоканон»«Тріодь»«Акафіст» тощо. Діячі згаданого гуртка переклали та відредагували «Бесіди Іоана Златоуста на 14 послань Св. Ап. Павла» (1623) та «Бесіди Іоана Златоуста на дії Св. Апостолів» (1624). 1625 року в Лаврській друкарні видали ще один значний богословський твір — «Тлумачення Андрія Кесарійського Апокаліпсису Іоана Богослова»1646 року було видано «Требник» Петра Могили. Видання богословських книг було одним із засобів боротьби проти католицизму й унії.

Лаврська друкарня видавала і навчальні книги. Поряд з «Часословом» видала «Лексикон слав'янороскій» (1627), укладений Памвою Бериндою. Великою популярністю користувалось «Євангеліє учительне» (1637) — збірник повчань у недільні дні, вибраних із творів Іоана Златоуста.

Видання Києво-Печерської друкарні відзначались високою поліграфічною технікою. Більшість із них, особливо богословські твори, видавались форматом «в аркуш». Такі книги мали парадний вигляд, а, отже, коштували дорого. Книги, розраховані на масовіший вжиток («Часослов»«Псалтир»«Лексикон»), віршована література друкувалась в піваркуша.

Лаврські видання починались з титульного аркуша, прикрашеного гравюрами на сюжет книги. Крім назви книги, на ньому зазначалися рік і місце видання. Зі зворотної сторони вміщували герб меценатів друкарні і вірші, які тлумачили геральдичні знаки. Як правило, книги супроводжувались передмовами, присвятами, післямовами.

Папером Лаврську друкарню забезпечувала папірня в Радомишлі.

Черні́гівська друка́рня заснована близько 1675 Лазарем Барановичем у Новгороді Сіверському, 1679 перенесена до Чернігова.

На початку 18 століття Чернігівська друкарня за величиною продукції була третьою після Києва і Львова; мала свою папірню. Тут друкувалися богослужбові книги, полемічні твори І. Ґалятовського, вірші І. Максимовича, історичні та богословські твори Д. Туптала-Ростовського, перекладні твори з латинської мови та ін.

У друкарні працювали визначні гравери, серед них Л. ТарасевичІ. ЩирськийІ. СтрельбицькийМ. ЧернявськийЯ. ТаляревськийН. Зубрицький.

Попри заборони і погрози Синоду, щоб усі книги були «с московскими согласны», Чернігівська друкарня до 1724 року зберегла самостійність і друкувала книг українською, польською, латинською і церковно-словянською мовами різного змісту.

З 1724 року занепала, а 1820 перестала існувати.


05.06.2017; 13:18
хиты: 112
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
журналистика; сми
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь