пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Філософські категорії:загальна характеристика.

Категорії - це філософські поняття, що фіксує в собі ті чи інші суттєві і загальні властивості дійсності.
Самі по собі категорії є не просто набором фундаментальних філософських понять, вони є безпосередньо інструментами філософського мислення, тому що:
1. З одного боку, категорії - це саме умова можливості філософського мислення, це спосіб первинної організації пізнання, тому що саме в категоріях розум взагалі системно розпізнає буття як даність.
Крім того, категорії відображають найбільш важливі характеристики і явища буття, які пронизують буття наскрізь у всьому його різноманітті і у всій його неосяжності (час, простір, рух, причина, наслідок, одиничне, загальне, матерія , дух, взаємодія, сила, субстанція і т.д.), тобто в категоріях відбувається саме розпізнавання всього буття як такого, а не якихось окремих приватних даностей світу.
2. З іншого боку, категорії являють собою безпосередньо саму схему філософського мислення, сам принцип його роботи. Адже буття, розпізнане спочатку в тих чи інших категоріях, починає потім осмислюватися і пізнаватися людиною також за допомогою розважливих категорій (кількість, якість, можливість, випадковість, необхідність, розвиток, протилежність, тотожність, відмінність, міра, заперечення і т.д.) .
Таким чином, категорії - це є одночасно і поняття, які описують буття, тобто орієнтують в ньому людини, і поняття, які осмислюють буття, тобто дозволяють людині в ньому діяти.
Ніякого обов'язкового стандарту або якого-небудь вичерпного переліку категорій у філософії не існує, оскільки кожна філософська концепція виводить власні категорії, створює з них свою власну систему і пропонує щоразу їх унікальну класифікацію, відповідну власним світоглядом.
Однак існує деяка кількість категорій, які приймаються більшістю філософських систем в силу їх природної необхідності і самоочевидності при будь-яких способах погляди на світ.
Це, так звані, «основні категорії», які існують парами і парами ж вступають між собою в різні зв'язки і взаємодії в процесі філософського мислення. До основних категорій належать: буття-небуття, одиничне-загальне, причина-наслідок, випадковість-необхідність, сутність-явище, можливість-дійсність, матерія-рух, час-простір, якість-кількість, сутність-явище, зміст-форма, необхідність -випадковість, і т.д.
За способом застосування цих основних парних категорій всі філософські системи можуть з деякими умовностями підрозділятися на метафізичні і на діалектичні за методом пізнання.
Метафізика - це філософія, яка виходить з припущення почав всього сущого, недоступних чуттєвого сприйняття. Метафізика приймає ці внепріродного початку буття як джерело процесів розвитку дійсності і в якості того, що передує буттю, але саме залишається незмінним. Тому метафізичні методи пізнання завжди мають якийсь постійний джерело (якесь Справжнє Буття) і те, що з нього розвивається (мир, буття несправжнє).
А діалектика - це не окрема філософія, це лише один з методів філософського пізнання, що виходить з ідеї саморозвитку процесів дійсності.
Узагальнено кажучи, метафізичний метод пізнання виходить з того, що розвиток дійсності багато в чому зумовлено деякою зовнішньої стосовно дійсності доцільністю, а діалектика розуміє розвиток дійсності як результат внутрішньої закономірності її самоорганізованих процесів.
65.


25.01.2017; 22:31
хиты: 96
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь