пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Синергетика.

Особливе місце серед альтернатив діалектики посідає синергетика. Поняття "синергетика" ввів у науковий обіг наприкінці 60-х років XX ст. німецький філософ Ганс Хакен. 

Синергетика (від грец. synergein - працювати разом)-це напрям міжгалузевих досліджень, об'єкт яких - процеси самоорганізації у відкритих системах фізичної, хімічної, біологічної, екологічної й іншої природи. 

В основних поняттях синергетики відображена спільність процесів зародження, ускладнення, видозміни і тенденцій до розпаду струк-тур в самих різних областях дійсності. До дефініціям синергетики відносяться категорії системи, диссипации, структури, можливості, нелінійності, нерівноважності, нестійкості, відкритості, хаосу, біфуркації та ін

Наочними моделями, які претендують на розкриття парадоксів синергетики, на думку деяких авторів, є математичні закономірності процесів горіння і теплопровідності. Давно помічено, що горіння, вогонь - символи самообновляющиеся і саморегульованого початку в універсумі. Вже в пам'ятнику староіндійської культури, у Ведах, багато гімни присвячені Агні - богу вогню; образ вогню є центральним у буддизмі. У філософії Геракліта ідея вогню, рівномірно займистих і рівномірно згасаючого, теж відповідає ідеям синергетики. Наочною ілюстрацією синергетичних ідей може виступати образ вихору, в ньому також закладено породжує початок.

Найважливішою категорією синергетики є хаос, що відображає незалежність елементів світу, ступінь їх свободи, стохастичность. Хаос в синергетики виступає як творить початку, конструктивного механізму еволюції, він є засіб об'єднання, ускладнення і гармонізації розвитку складної структури.

64.


25.01.2017; 22:31
хиты: 97
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь