пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Метафізика.Еклектика

Діалектика як певна філософська концепція має багато визначень, котрі дають уявлення про різні її сторони, зміст. Ми поведемо мову про три найважливіші альтернативи діалектики : метафізику, еклектику і софістику.

Термін «метафізика» складається з двох частин, перша з яких означає «мета» - префікс, що характеризує проміжні стани визначається з грецької – між, після.

Метафізика виступає як альтернативний підхід до визначення розвитку. В питанні зв’язку старого і нового, нове повністю відкидає старе. Старе і нове взаємовиключають одне одного як протилежності. В питанні джерела руху, метафізика обмежується першопоштовхом. Метафізика абсолютизує значення кількісних змін.

Альтернативами є софістика і еклектика. Софістика (з грецької – міркування, засноване на навмисному порушенні законів логіки) за багатьма своїми ознаками наближається до метафізики. Софістика ґрунтується на неправильному виборі вихідних положень, на абсолютизації того чи іншого визначення, на змішуванні суттєвого і несуттєвого, на хибних доведеннях (так званих софізмах), на свавільному вирячуванні другорядних властивостей предмету, на використанні різних значень одного і того ж слова.

Еклектика – аналогічна концепція, що ґрунтується на свавільному виборі координат; на випадковому поєднанні різних сторін речей, на ігноруванні їхніх суттєвих відмінностей, на суб’єктивному поєднанні елементів, положень різних вчень,концепцій, шкіл, поглядів.

До альтернатив діалектики відносять догматизм і релятивізм.

Догматизм – антиісторичний, абстрактний спосіб розгляду теоретичних і практичних проблем, коли при вирішенні їх не враховуються ні обставини місця, ні часу. Він відображає закостенілість людської думки, тимчасову засліпленість, нездатність до саморуху.

Релятивізм – теоретико – пізнавальна концепція, яка одностороннє підходить до пізнання істини, перебільшуючи відносну істину. Має відношення до теорії пізнання.

Отже, діалектика як загальна теорія розвитку всього сутнього дає ключ до розуміння його сутності, відображає реальні процеси у природі, суспільстві мисленні такими, якими вони є у дійсності.

63.


25.01.2017; 22:31
хиты: 92
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь