пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Прагматизм: загальна характеристика.

 

рагматизм (гр. pragma – справа, дія) – назва філософського погляду, яке бачить найбільш яскравий прояв людської сутності в дії, і цінність або відсутність цінності мислення ставить у залежність від того, чи є воно дією, життєвою практикою. Прагматизм надав ні з чим не порівнянне вплив на інтелектуальне життя США. Філософія прагматизму як не можна краще виражає інтереси, настрої і в цілому світогляд американського суспільства. Прагматизм іноді характеризують як тільки лише утилітарний підхід до різних проблем дійсності, але це далеко не так. Розглядаючи цей напрямок філософської думки, слід відзначити його глибоку взаємозв’язок з традиціями західної філософії, ретельно розроблену власну понятійну систему, широкий спектр специфічних проблем. Стійкий інтерес до проблематики прагматизму безумовно пояснюється тим, що в рамках цього напрямку розроблена найбільш впливова в XX столітті теорія діяльності.

Розвиток філософського (Ф. Ніцше, А. Бергсон) і природничо знань (Ч. Дарвін) виявили тенденцію до радикального перегляду природи знання і істини: інтелектуальна діяльність стала у все більшій мірі розглядатися не як спрямоване на понятійне відтворення об’єктивної дійсності, а як засіб проектування успішних дій з досягнення певних цілей «зацікавленого суб’єкта». Ця тенденція отримала свій розвиток і завершення в філософському вченні прагматизму, створеному зусиллями трьох видатних американських мислителів – Чарльза Пірса (1839-1914), Вільяма Джеймса (1842-1910), Джона Дьюї (1859-1952). Ч. Пірс – засновник прагматизму, в основі якого лежать теорія «сумніви – віри» і теорія значення. Перша заснована на так званій «прагматичної вірі» Канта. Останній в «Критиці чистого розуму» зауважує, що якщо треба діяти, але немає повних знань про обставини справи, то доводиться робити деяке припущення і вірити, що засноване на ньому дія буде успішним. Дія, що грунтується не на знанні, а на «прагматичної вірі» – основа фі -36 лософской доктрини Ч. Пірса, її суть. Їм розрізняються два стани свідомості: сумнів і віра. Сумнів – коливання між альтернативними рішеннями, що викликає неприємне психологічний стан. Віра – готовність діяти певним чином, впевненість в успіху. Успішний перехід від першого стану до другого становить найважливішу функцію думки. Теорія значення стверджує, що зміст (значення) ідеї або поняття полягає в тих практичних наслідках, які вони викликають. У. Джеймс розробляє далі ці основоположні ідеї, вводить поняття про волю до віри. Саме вольовий момент є основою продуктивної діяльності людини. Обгрунтовував необхідність релігійної віри, що приносить емоційне задоволення.

 

Свої філософські погляди називав «радикальним емпіризмом», підкреслюючи їх практичну, дослідну спрямованість. Д. Дьюї розробив теорію інструменталізму, суть якої в розгляді понять як інструментів для подолання сумніву на шляху до віри. Істина розглядається як перехід від ситуації проблематичної до ситуації визначеною. За своїм значенням істина ототожнюється з поняттям корисність.

Прагматики поширюють утилітарний підхід на науку, поняття і категорії якої ототожнюються з інструментами дії залежно від ситуації. Окрім соціальної реконструкції наука вважається ключовим засобом вдосконалення досвіду з використанням досконалих методів і високих технологій.
При визначенні істини прагматики роблять акцент на аксіологію, на ціннісні характеристики. Істиною оголошується все, що приносить вигоду, служить дії, вона в їх поняттях – «корисність».
Філософія прагматизму проявляє підвищений інтерес до вивчення поведінки людини. З їхньої точки зору воно детерміновано вірою, звичкою або переконанням. Універсальним способом зміни соціуму і людини є зміна звичок.

Прагматизм зробив величезний вплив на суспільну свідомість. Але він обмежує кругозір людськими потребами поточного моменту, не дозволяючи заглянути в майбутнє, заважаючи зрозуміти сьогодення. Прагматизм, зблизившись з неопозитивізм, відводив людей від реальності.


45.


24.01.2017; 23:52
хиты: 98
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь