пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

6. Ветеринарно-санітарна експертиза туш і органів за трихінельозу.

Беручи до уваги велику небезпеку трихінельозу для людей, проводять обов'язкове дослідження на трихінельоз усіх туш свиней, коней, кабанів, ведмедів, борсуків, нутрій, яких забивають на бойнях, м'ясокомбінатах, подвір'ї, полюванні згідно з «Інструкцією з діагностики, профілактики та ліквідації трихінельозу тварин». Наказ Державного департаменту ветеринарної медицини № 79 від 3 серпня 2007 року (зареєстровано в Міністерстві Юстиції України 17.08.2007 року за № 951/14218) з метою гармонізації вітчизняного законодавства до Європейських вимог та забезпечення епізоотичного благополуччя в Україні.

Основним методом післязабійної діагностики є метод перетравлення м'язів у штучному шлунковому соку. В окремих випадках за відсутності можливості проведення штучного перетравлення проводиться компресорна трихінелоскопія.

Прижиттєвим методом діагностики є метод імуноферментного аналізу (ІФА) — виявляють протитрихінельозні антитіла в сироватці крові тварин.

Для післязабійної діагностики на трихінельоз від туш свиней відбирають дві проби м'язів по 80 г кожна із ніжок діафрагми на місці переходу їх у сухожилля, від туш коней — м'язів кореня язика та жувальних м'язів. Від промислових тварин відбирають по 80 г зразків м'язів за такими вимогами: від ведмедів — м'язову частину діафрагми, масетери та язик; від борсуків — м'язи ніжок діафрагми. За відсутності зазначених м'язів проби беруть із м'язово- реберної частини діафрагми, м'язів стравоходу, міжреберних, шийних м'язів у такій самій кількості.

Для дослідження методом компресорної трихінелоскопії беруть 2 проби м'язів, роблять по 24 зрізи з кожної, розміром з вівсяне зерно (загалом 48 зрізів), з туш коней роблять 120 зрізів. Зрізи розкладають у вічка нижньої пластини компресора і роздавлюють між пластинами так, щоб через них можна було читати газетний текст. Інкапсульовані личинки трихінел мають лимоноподібну або овальну форму. Довжина капсул — 0,5—0,7 мм, ширина — 0,2—0,3 мм. У середині капсули знаходиться одна, рідше дві спірально скручені личинки.

Виділення трихінел методом перетравлення проб м'язів у штучному шлунковому соку — більш точний метод діагностики трихінельозу. Він може застосовуватись для дослідження напівфабрикатів із свинини та конини, ковбас, котлет, окостів, солонини, копченостей та іншої продукції.


хиты: 225
рейтинг:+2
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь