пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4.Ветсанекспертиза продуктів забою тварин у разі виявлення туберкульозу

Клінічні ознаки: кашель, дихання супроводжується стонами, виділяється слиз сірувато-жовтого кольору з відривками змертвілих тканин, очі западають, шерсть суха.

За відсутності виснаження дозволяється використовувати м'ясо після ретельного проварювання (шматки вагою не більше 2 кг) у відкритих котлах протягом 3 год., закритих — 2,5 год. Жир знешкоджують нагріванням до 100°С протягом 20 хв. У випадках генералі - зованого туберкульозу з явищем виснаження тушу і органи — утилізують. У свинячих тушах туберкульозні ураження частіше виявляють у підщелепних лімфовузлах, які видаляють. Голову разом з язиком і шиєю проварюють, а тушу, внутрішні органи і кишки випускають без обмежень. При виявленні туберкульозного ураження кісток — кістки скелета — утилізують, м'ясо проварюють.

Паталого-анатомічні зміни у великої рогатої худоби частіше зустрічаються в легенях і бронхіальних вузлах. Печінка збільшена у 4—5 разів, тверда, бугриста, спостерігається збільшення сичуга великої рогатої худоби. При огляді легень виявляють бугристу поверхню. Розмір туберкульозних бугорків — від сочевидної зернини до лісового горіха, на розрізі червоно- або жовто-сірого кольору.

У свиней найчастіше уражаються лімфовузли голови і кишківника.

У птиці — в печінці, селезінці, кишківнику, трубчатих кістках кісткового мозку зустрічаються численні конгломеровані вузлики розміром з просяної зернину до лісового горіха. Вузлики, що розростаються, призводять, в окремих випадках, до розриву печінки і селезінки.

Інструменти необхідно старанно продезінфікувати кип'ятінням у 2 %-му розчині соди. При забрудненні ділянки приміщення — проводити старанну дезінфекцію.




хиты: 209
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь