пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Ветеринарно-санітарна оцінка туш і органів при сибірці.

. Передзабійна діагностика цього захворювання ускладнена, оскільки клінічні симптоми бувають виражені недостатньо, а іноді відсутні. На м'ясокомбінати надходять тварини, що хворіють на латентні форми, рідше на карбункульозну форму. Карбункули локалізуються на череві, вимені, грудях. Лімфовузли, що збирають лімфу в ділянці, де є карбункул, збільшені, набряклі з крапковими чи смугастими крововиливами. Симптоми: лихоманка, тремтіння, температура підвищена, тварина згорає на очах, синюшність слизових оболонок, інкубаційний період триває від хвилини до 3-х днів.

У свиней сибірка протікає у вигляді ангіни з пухлинами шиї, збільшенням підщелепних і заглоткових лімфовузлів. Хворі виділяють бацили з сечею, молоком, слиною, кривава піна виділяється з рота та носа, небезпечні трупи. Сибірка викликана порушенням кислотно-лужного балансу, втратою здатності до звертання крові. У Росії протисибіркову вакцину виготовив Л. С. Ценковський (1882 p.).

Паталого-анатомічні зміни — туша погано знекровлюється, м'язи не задубівають, кінцівки легко згинаються в суглобах. Печінка темно-коричневого кольору, іноді глинястого, в'яла, нирки кров'янисті, ніби поварені, збільшена селезінка.

Ветеринарно-санітарні заходи. Якщо під час переробки тварин виявлено ознаки, підозрілі на сибірку — негайно припиняють роботу забійного цеху, беруть проби із змінених органів або лімфатичних вузлів підозрілої туші і терміново передають у лабораторію для дослідження. У разі виявлення сибірки тушу негайно, з усіма органами та шкурою з додержанням відповідних правил передають на утилізаційний завод для переробки в спеціальних апаратах. Всі знеособлені продукти забою (ноги, вуха, вим'я, кров) змішані з продуктами забою тварин, хворих на сибірку, спалюють. Продукти забою, підозрілі щодо обсіменіння мікробами (не пізніше 6 год. з часу забою), знешкоджують проварюванням. Якщо це не можна провести у зазначений строк, туші поміщають в ізольовану камеру холодильника з температурою не вище 10°С за умови, що вони будуть знешкоджені не пізніше як через 24 год. з моменту забою в іншому разі — технічна утилізація.

Спецодяг знезаражується в автоклаві під тиском 2 атм t = 125 - - 130°С протягом 1 год. Інструменти кип'ятять в 5 %-му розчині соди в закритому посуді протягом години. Працівники підприємства, що мали контакт з хворими тваринами чи продуктами забою, повинні знаходитися під наглядом лікаря 6 діб.



хиты: 179
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь