пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

54. Найпоширеніші лексичні, морфологічні, і синтаксичні невправності в авторських текстах.

54. Найпоширеніші лексичні, морфологічні, і синтаксичні невправності в авторських текстах. 
Лексичні похибки
Ігнорування значення слова - один з основних вад, пов'язаний з небажанням пишуть чи говорять аналізувати своє мовлення і частіше заглядати до словників. Наприклад, до редагування пропозицію виглядало так: Навесні хочеться змінити личину. Після: Навесні хочеться змінити зовнішність. Неправильне вживання фразеологізмів, крилатих слів, прислів'їв, цитат - також характерний мовної порок. Перший спосіб вживання цих одиниць - у канонічному вигляді. Але часто при цьому їх значення, так само як і слова, не враховується або враховується приблизно. Нерідко порушується цілісність обороту, внаслідок чого виникають небажані асоціації з прямими значеннями слів, що входять до його складу:
Морфологічні похибки
Морфологічні помилки зустрічаються в різних текстах і поділяються наступним чином. 
Неправильне освіту форм числа іменників - помилки, що виникають в наступних випадках: 
При вживанні абстрактних понять, коли форма множини має набувати конкретизують значення (засіб - кошти), але з якоїсь причини не придбаває (наприклад, така форма ще не з'явилася, хоча системою мови); 
Форма однини існує в професійного мовлення, але не визнана літературною мовою; 
Слова в однині та множині розійшлися за значенням. 
Синтаксичні похибки
З синтаксичних помилок відзначимо найбільш поширені, і перш за все численні порушення норм утворення словосполучень. 
Такі помилки трапляються у словосполученнях, компоненти яких пов'язані управлінням, і мотивовані найчастіше граматичної аналогією, коли управління, властиве одному слову, в силу близькості значень поширюється на інші слова. Так, поєднання говорити про що мотивує появу ненормативних сполучень стверджувати про що, розуміти про що, означатиме про що замість стверджувати що, розуміти що, означатиме що, поєднання властивий чого породжує поєднання характерний чому замість характерний для чого, поєднання стежити за чим мотивує появу поєднання відслідковувати за чим замість відстежувати що. Також за аналогією управління однієї з однорідних членів приписується і іншому. 

 


05.06.2017; 14:22
хиты: 112
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
журналистика; сми
журналистика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь