пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Звукові зміни. Чергування звуків. ПОЗИЦІЙНІ зміни звуків

У мовленнєвому потоці звуки не існують ізольовано,а взаємодіють один з одним викликаючи певні звукові зміни,які є наслідком фонетичного процесу.Розрізняють 2 типи змін: зумовлені і незумовлені.

Зумовлені – зміни, які відбуваються лише за наявності певних фонетичних факторів, властивих сучасним нормам вимови. Виділяють 2 фонетичні умови: дія загальних фонетичних умов, у які потрапляє голосний чи приголосний звук, і сусідство звуків (сусідніми можуть бути дзвінкий і глухий, твердий і пом’якшений тощо). Незумовлені– зміни, що відбуваються за будь-яких фонетичних умов, у які потрапляє звук (на початку, в середині або в кінці слів, під наголосом чи ні тощо). У мовленні творення кожного звука відбувається не відокремлено, а фази артикуляції сусідніх звуків накладаються одна на одну. Тому відбуваються зміни звуків і поділяються на позиційні та комбінаторні. Позиційні – зміни, спричинені впливом загальних умов вимови.

До позиційних змін належить редукція голосних, оглушення дзвінких приголосних в кінці слова і протеза. Редукція голосних - ослаблення артикуляції ненаголошених звуків і зміна їхнього звучання.

Різниця в звучанні наголошених і ненаголошених складів у різних мовах не однакова. Скажімо, в російській мові наголошений склад у півтора раза сильніший від першого складу перед ненаголошеним і в три рази - від інших ненаголошених складів.

Редукція буває кількісна та якісна. Кількісна редукція - редукція, за якої голосні ненаголошених складів утрачають силу і довготу, але зберігають характерний для них тембр. Якісна редукція - редукція, за якої голосні ненаголошених складів стають не тільки слабшими і коротшими, але й утрачають деякі ознаки свого тембру, тобто свою якість. Існує тільки в мовах з динамічним наголосом. У багатьох мовах прикінцеві дзвінкі приголосні оглушуються. Такий процес спостерігається в російській, білоруській, польській, німецькій, туркменській та інших мовах: рос. дед [д'ет]. Для української та англійської мов цей процес не характерний. Виняток становлять деякі західноукраїнські говірки, в яких дзвінкі приголосні оглушуються, але це суперечить нормам літературної мови. Протеза - поява перед голосним, що стоїть на початку слова, приголосного для полегшення вимови. Ще більше, ніж у літературній мові, явище протези поширене в українських говірках, особливо подільських. Оскільки протеза - поява приголосного перед голосним, а не перед будь-яким звуком, то її можна розглядати і як комбінаторну зміну.


22.01.2017; 20:06
хиты: 87
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь