пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

2. Лінгвістика як наука. Її місце серед інших суспільних та природничих наук. Галузі мовознавства. 3)Методи науки про мову. Загальна характеристика.

 

Мовознавство, або лінгвістика (від лат. lingua "мова"), - наука про природну людську мову загалом і мови світу як її представників.

Мовознавство пов'язане як із суспільними, так і з природничими науками. Ці зв'язки є обопільними: результати мовознавчих досліджень використовуються іншими науками і навпаки.

Мова - явище суспільне, отже, й мовознавство( лінгвістика) належить до суспільних наук і передусім пов'язане з такими суспільними науками, як історія, археологія, етнографія, соціологія, психологія, літературознавство та ін.

Зв'язок мовознавства з історією очевидний, історія мови є частиною історії народу. Крім того, мова в своєму словнику фіксує історичні факти життя народу, його контакти з іншими етносами, розвиток культури тощо. Археологія постачає мовознавству віднайдені при розкопках пам'ятки писемності, які розшифровують лінгвісти. Етнографія, яка вивчає побут і культуру народу, допомагає в дослідженні говірок. Ефективним є зв'язок мовознавства( лінгвістики) із соціологією - наукою про суспільство, бо мова функціонує тільки в суспільстві й суспільство впливає на розвиток та функціонування мови. Зв'язок мовознавства (лінгвістики) з психологією полягає в тому, що в мові відображається психічний склад, менталітет народу - носія мови, а породження і сприйняття мовлення має психічне підґрунтя. З логікою, яка вивчає форми й закони мислення, мовознавство поєднує те, що мова є найважливішим засобом мислення. Із літературознавством - спільний об'єкт вивчення - слово (літературу називають мистецтвом слова). Разом вони утворюють науку філологію. Особливо тісно з літературознавством пов'язані стилістика й історія літературної мови.

Із природничих наук мовознавство (лінгвістика) пов'язане насамперед з фізіологією людини й антропологією. Перша з них допомагає пояснити артикуляцію звуків, а друга - походження мови. Мовознавство (лінгвістика) співпрацює також з медициною (мовознавчі факти виявилися корисними у психіатрії, дефектології, логопедії, в лікуванні порушень мовлення - різного роду афазій); фізикою (акустична характеристика звуків мови); кібернетикою (мова є складною кібернетичною, тобто керуючою і керованою, системою); математикою (в мовознавстві використовують математичні методи); семіотикою, яка вивчає різні знакові системи (мова є однією із знакових систем); географією (мовні явища наносять на географічну карту для показу зон їх поширення). На стику мовознавства (лінгвістики) і цих наук виникли нейролінгвістика, інженерна лінгвістика, математична лінгвістика, лінгвосеміотика, лінгвогеографія тощо.

Особливої уваги заслуговує зв'язок мовознавства (лінгвістики) з філософією, яка вивчає найзагальніші закони природи, суспільства і мислення.

Галузі мовознавства: (Розділи і галузі лінгвістики )

• Теоретична лінгвістика

o Фонетика — вивчає звуковий склад мови.

§ Фонологія — вивчає структуру звукового складу мови (мовленнєві одиниці та засоби) і їхнє функціонування в мовній системі.

o Граматика — вивчає будову мови.

§ Морфологія — вивчає явища, що характеризують граматичну природу слова як граматичної одиниці мови.

§ Синтаксис — вивчає словосполучення та речення, їх будову, типи й об'єднання в надфразні одиниці.

o Лексикологія — вивчає лексику (словниковий склад мови)

§ Фразеологія — вивчає лексично неподільні поєднання слів.

§ Лексикографія — наука про укладання словників

§ Ономастика — наука про власні назви.

§ Етимологія — вивчає походження і історію слів мови.

o Семантика — вивчає значення слів і їх складових частин, словосполук і фразеологізмів.

o Лексична семантика — наука про значення слів.

o Статистична семантика

§ Структурна семантика

§ Прототипічна семантика

o Прагматика — розділ семіотики, що висвітлює стосунки між учасниками комунікації, адресантом та адресатом, мовцем і слухачем.

• Прикладна лінгвістика — вивчає застосування мовознавчої теорії на практиці.

o Засвоєння мови

o Психолінгвістика — ви¬вчає процеси мовної діяль¬ності, сприймання й творення мови, наміри мовця в процесі здійснення мовного акту.

o Соціолінгвістика — вивчає комплекс питань, пов'язаних із суспільною природою мови, її громадськими функціями, механізмом впливу соціальних чинників на мову та роллю, котру відіграє мова в житті суспільства.

o Антропологічна лінгвістика

o Комунікативна лінгвістика

o Генеративна лінгвістика

o Когнітивна лінгвістика — функціонування мови розглядає як різновид когнітивної, тобто пізнавальної, діяльності, а когнітивні механізми та структури людської свідомості досліджує через мовні явища.

o Математична (комп'ютерна) лінгвістика — ставить своєю метою використання математичних моделей для опису природних мов.

o Дескриптивна (синхронічна) лінгвістика — описова лінгвістика.

 

o Історична лінгвістика


22.01.2017; 19:37
хиты: 101
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь