пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

62. Основи моделювання уроку української мови. Основні етапи роботи над проектом уроку

Урок – це основна форма організації навчально-виховного процесу в школі. Проводиться з постійним складом учнів, у межах точно визначеного часу, за сталим розкладом і відповідно до змісту навчання. Структура навчальної діяльності подібна до структури будь-якої діяльності.

Мета уроку визначається мотивами і змістом навчання і збігається із загальною метою навчання української мови. Такою метою є формування «національно свідомої, духовно багатої мовної особистості, яка володіє вміннями й навичками вільно, комунікативно доцільно користуватися засобами рідної мови — її стилями, типами, жанрами в усіх видах мовленнєвої діяльності (аудіювання, читання, говоріння, письмо), тобто забезпечує належний рівень комунікативної компетенції» Модель уроку рідної мови має забезпечити реалізацію всього комплексу навчальних цілей, формування національно-мовної особистості учня в усіх гранях її прояву. Але кожен урок присвячується вивченню певної, чергової теми. Тому ми розмежовуємо мету уроку і мету організації уроку. Мета уроку й мета організації уроку — різні за обсягом поняття. Метою кожного уроку як і метою навчального процесу в цілому є формування національно-мовної особистості учня. Мета організації уроку визначається його темою.

Визначення мети уроку передбачає: 1) правильне розуміння того, як сформульовано тему в програмі з предмета; 2) ґрунтовний аналіз матеріалу в шкільному підручнику і співвідношення його з основними завданнями, які стоять перед вивченням шкільного курсу мови й окремої теми; 3) визначення правильного співвідношення між тим, що учні мають знати і вміти (прогнозований результат роботи з передбаченням усіх можливих труднощів на цьому шляху); 4) визначення мотиву, заради якого має бути досягнутий результат; 5) передбачення виховної спрямованості уроку; 6) передбачення факторів розвивального навчання.

Проект уроку – продукт творчої інноваційної професійно-педагогічної діяльності з планування конкретної навчально-виховної роботи, що становить складну конструкцію, співвідносну із задумом розв’язання проблеми на майбутньому уроці.

Загалом фаза проектування вчителем сучасного уроку української мови передбачає кілька стадій діяльності вчителя:

1) концептуальну стадію (етапи: задум створення проекту уроку як практичної розробки на засадах актуальних підходів – особистісно орієнтованого, компетентнісного і т. ін.; вияв освітньої суперечності, пов’язаної з темою уроку, формулювання проблеми уроку; визначення компетентнісного й змістового спрямування проекту уроку з урахуванням мовної, мовленнєвої, соціокультурної, діяльнісної змістових ліній україномовної освіти; визначення мети проекту; вибір критеріїв оцінювання результативності проектної педагогічної діяльності);

2) стадію моделювання уроку – створення системної моделі уроку шляхом побудови часткових моделей (етапи передбачають висловлення гіпотези та її конкретизацію, аналіз змісту теми уроку, визначення типу, мети, цілей уроку, вибір змісту, форм, методів, засобів навчання за цільовим призначенням, поділ змісту уроку на навчальні ситуації, ураховуючи зовнішню структуру уроку);

3) стадію конструювання проекту уроку (етапи: прогнозування результатів упровадження побудованої моделі крізь призму предметних і  ключових компетентностей, їх елементів для певного уроку, конкретизація цілей для кожного етапу уроку, формулювання цільового завдання до кожної навчальної ситуації як проектування очікуваного провідного чи проміжного результату; планування обсягу навчально-виховної роботи з розв’язання проблеми уроку, трансформування інформаційного змісту уроку в проблемні навчальні завдання, добір варіативних, диференційованих завдань за різними рівнями складності; з’ясування відповідно до теми й цілей уроку навчальних можливостей дидактичних засобів і засобів ІКТ; оформлення проекту у вигляді тексту);

4) стадію технологічної підготовки навчально-методичного забезпечення уроку (етапи: роздрукування дидактичних текстів; створення пакету варіативних навчальних (контрольних) мовно-мовленнєвих завдань, тестів, виготовлення наочних посібників; підготовка навчальних комп’ютерних програм, презентацій тощо).

Структура уроку – це чіткий план, завчасно продуманий учителем, з різними комбінаціями частин уроку та способами їх реалізації. Це сукупність різних варіантів взаємодії між елементами уроку, що виникає в процесі навчання й забезпечує його цілеспрямовану дієвість.

Традиційна структура уроку:

1. Перевірка д/з.

2. Підготовка учнів до сприймання нового матеріалу.

3. Повідомлення теми й мети уроку.

 4. Пояснення вчителя.

5. Вправи на закріплення одержаних знань.

6. Підсумок уроку.

7. Д\з.

 


12.01.2020; 18:37
хиты: 83
рейтинг:0
Общественные науки
науки о гендере и сексуальности
половое воспитание
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь