пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

44. Методика проведення основних видів мовного розбору.

Мовний аналіз – це сукупність методичних прийомів, що систематично застосовується при вивченні усіх сторін мови: фонетики, лексики, граматики, словотворення, стилістики.

Розрізняють такі види мовного розбору:

за змістом ( фонетичний , орфографічний. Лексичний, морфологічний)

за будовою слова ( словотвірний, синтаксичний, пунктуаційний, орфографічний)

за обсягом ( часиковий, повний)

за способом виконання ( усний і письмовий)

Виконуюються розбори з допомогою застосування схем розбору із дотриманням послідовності аналізу.

Одним з ефективних засобів розбору є застосування елементів фонетичної транскрипції, з якими учні знайомляться в процесі засвоєння класифікаційної характеристики звуків мовлення.  Транскрипція допомагає в засвоєнні орфоепічних норм

Фонетичний розбір проводиться усно і письмово. Але перевагу треба надавати усному аналізові, оскільки така його форма сприяє удосконаленню фонематичного слуху учнів. Письмовий розбір варто використовувати як засіб контролю знань учнів.

Фонетико-графічний розбір застосовується і під час вивчення інших розділів шкільного курсу мови лексики, морфології, синтаксису, орфографії. Він проводиться в комплексі з іншими видами аналізу, що забезпечує внутріпредметний зв'язок і систематизацію відомостей з мови, одержаних учнями під час опрацювання різних розділів. Такий розбір називають змішаним. Наприклад, під час вивчення будови слова використовується фонетико-морфемний розбір, що сприяє виробленню умінь правильно визначати морфемну будову слова. Змішаний розбір допомагає правильно визначити будову слів. Так, у словах мрія, діяти звук [й] входить до складу кореня [мрій-а], [дій-а-ти], а у словах читають, співають другий суфікс; відноситься до закінчення [чит-а-йуть], [спів-а-йуть]

Розбір слова за будовою

Послідовність розбору

1) закінчення і його значення;

2) основа;

3) корінь (добір одного - двох однокореневих слів);

4) суфікс (добір одного - двох однокореневих слів з таким самим суфіксом; значення суфікса, якщо доступно);

5) префікс (добір одного - двох однокореневих слів з таким самим префіксом; значення, якщо доступно).

Словотворчий розбір слова

Послідовність розбору:

1) до якої частини мови належить аналізоване слово, з’ясувати його лексичне значення;

2)  порівняти склад слова з однокореневим чи найближчим спорідненим і виявити твірну основу і ту частину слова, з допомогою якого воно утворено;

3) визначити, від чого утворена основа.

         Орфографічний розбір. Суть цієї вправи (аналітична) полягає: 1) у впізнаванні орфограм у словах (аналіз) і 2) у характеристиці (поясненні) їх. Графічне сприйняття орфограм пов’язується у свідомості учня з певним фонетичним та граматичним матеріалом, орфографічною нормою, і на цій основі відбувається пояснення правопису слова.

Орфографічний розбір може бути усним (визначають орфограму, пояснюють за допомогою правил) і письмовим (підкреслюють орфограму; позначають граматичну форму; записують цифри, які вказують на параграф, сторінку підручника з правилом і т. п. ); загальним, фронтальним (аналізуються усі орфограми в тексті) і вибірковим (знаходять орфограми на визначені тему, правило). Він є обов’язковою формою роботи над помилками.

Різновидом усного фронтального орфографічного розбору є поширений в школах “усний диктант” – вчитель вимовляє слово (речення), діти піднімають картку з позначенням букв, відмінкових закінчень, які треба писати в слові, пояснюють.

Друга частина орфографічного розбору (перша – впізнавання орфограми) – пояснення правопису – може бути різною за змістом: учень дає фонетико-орфографічне або граматико-орфографічне обґрунтування орфограми, прочитує відповідні правила з підручника, звертається до словника тощо.

 


12.01.2020; 18:37
хиты: 88
рейтинг:0
Общественные науки
науки о гендере и сексуальности
половое воспитание
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь