пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

43. Специфіка засвоєння стилів мовлення в основній і старшій школі (на основі програми).

Ознайомлення учнів зі стилями мовлення відбувається в 5-7 класах під час вивчення розділу “Текст”. Уведення поняття “стиль мовлення” в шкільну програму на початку систематичного курсу української мови позитивно впливає на стилістичну роботу, оскільки дозволяє точніше визначити її зміст, обсяг, наблизити шкільну стилістику до наукової, де це поняття є центральним.

Основне завдання роботи зі стилістики в 5-7 класах – ознайомити учнів зі стилями мовлення та їх основними рисами, навчити розрізняти стильові різновиди тексту, формувати навички доцільного використання лексичних, словотворчих і граматичних одиниць у всіх стилях. Ця робота проводиться як на аспектних уроках, так і на уроках розвитку зв’язного мовлення (як складова частина багатоаспектної мовленнєвої діяльності школярів), і під час засвоєння  програмового матеріалу в процесі спостереження над функціюванням мовних засобів у текстах окремих стилів.

Кожний стиль мовлення має певний ступінь поширення в мові, сферу використання мовцями. Щоб мати уявлення про той чи інший стиль мовлення, треба знати, яку сферу людської діяльності він обслуговує і як пов’язаний з іншими стилями. Більшість дослідників дотримується виділення п’яти основних стилів мовлення: наукового, офіційно-ділового, публіцистичного, розмовного і художнього. Оскільки шкільна програма передбачає ознайомлення з особливостями саме цих стилів мовлення, то така класифікація найбільш прийнятна в роботі зі стилістики на уроках мови (частково й на уроках літератури).

Робота над кожним стилем вимагає відповідної послідовності: 1) з’ясування ситуації спілкування, в якій може реалізуватися конкретний стиль; 2) добір теми висловлювання відповідно до стилю; 3) розкриття мовних ознак стилю.

З урахуванням особливостей кожного із стилів мовлення конструюється система роботи зі стилістики. До її змісту включаються не тільки теоретичні поняття, але й уміння і навички, що повинні сформуватися в учнів під час засвоєння відомостей про стилі мовлення, методично правильного використання методів і прийомів роботи, різних видів стилістичних завдань.

Вивчаючи стилістику та її норми, учні середньої школи одержують знання про основні стилі мовлення, вчаться їх диференціювати, користуватися засобами виразності у кожному із стилів, а також володіти усіма стилістичними засобами української мови. Формування стилістичних умінь і навичок можливе в процес систематичного опрацювання стилів мовлення та їх ознак на уроках української мови в 5-9 і спрямування вивчення мовних явищ у функціонально-стилістичному аспекті в наступних класах.

Чинна програма з української мови для 5-7 класів передбачає засвоєння учнями літературної норми, що характеризує кожний із стилів. Робота зі стилістики грунтується на знаннях учнів про текст, його структуру, типи і жанри мовлення. Вивчення й аналіз структури текстів відкриває широкі можливості для удосконалення зв’язного мовлення учнів, розвиває здібності й навички цілісного стилістичного аналізу тексту. Стилістика забезпечує мінімум наукових знань, необхідних для формування умінь і навичок зв’язного мовлення. Тому значна робота над стилями мовлення, їх структурою, ознаками проводиться на уроках зв’язного мовлення. Однак вона буде повнішою і кориснішою, якщо проводитиметься в процесі вивчення усіх розділів шкільного курсу.

Ознайомлення з усіма стилями мовлення і докладніше з трьома – розмовним, науковим і художнім – відбувається в 5 класі. Уже з першого уроку, де розкриваємо значення мови як найважливішого засобу спілкування, варто ознайомити учнів із стилістичним розшаруванням мови, з різними функціями спілкування, що часто залежать від мети і ситуації мовлення. На наступних уроках звертаємо увагу па різні засоби вираження думок, наприклад, у параграфі підручника та уривку з художнього твору. Найкраще провести цю роботу на матеріалі вправ, що є в підручнику, або спеціально дібраних учителем.

Найбільш важливим у плані засвоєння стилістичних понять є урок, па якому п’ятикласники знайомляться з розмовним, науковим та художнім стилями. Цей урок варто почати повторенням відомостей про мову і мовлення, стилістичні особливості мови.

Далі, спираючись на вже набуті учнями знання про різні способи висловлення думки, учитель з’ясовує, що мовлення залежить від мети, яку ставить людина, від обставин, при яких вона висловлюється. Отже, мовлення має різновиди, що називаються стилями.

Програма для 10-11 класів вигідно поєднує систематизацію, узагальнення й поглиблення мовних і мовленнєвознавчих відомостей з функціонально-стилістичним аспектом удосконалення мовленнєвих умінь і навичок. Є й інші позитивні сторони програми.

Однак вона програє чинній програмі в основному – не забезпечує повної реалізації Державного стандарту мовної освіти. В ній відсутня чітка орієнтація на формування комунікативної компетентності учнів та її складових – мовної і мовленнєвої. І все ж вона є цікавим, дещо оригінальним варіантом шкільних програм. Затверджена

Міністерством освіти і науки України, аналізована програма має право на застосування в школах України.

Пропонуємо учням такі завдання:

•        – Згрупувати приклади так, щоб вони вказували а) на невимушені обставини і б) на офіційні обставини.

У школі, на концерті, дома, в гостях, на зборах, у тролейбусі, на вулиці, в поліклініці, на перерві, на уроці, в кіно.

Учитель робить узагальнення: за різних обставин мовлення ми користуємося різними стилями. А стилі мовлення, залежність їх від обставин мовлення вивчає стилістика.

•        Учитель па екрані за допомогою ТЗН пропонує прочитати три тексти й визначити ситуацію, в якій кожен з них може бути використаним.

– Прочитати тексти. Про що в них говориться – про одне і те чи про різне? Як говориться – однаково чи по-різному?

•        Програма з української мови для 6 класу передбачає вивчення офіційно-ділового стилю. Ця робота грунтується на повторенні відомостей про стилі мовлення. Крім рекомендованих методичних порад щодо опрацювання стилів мовлення у 5 класі, тут варто використати й такі:

– З’ясування понять офіційність, діловитість, офіційно-діловий стиль.

– Практичне значення текстів офіційно-ділового стилю.

– Засвоєння ділової лексики (назви ділових паперів).

– Написання оголошення.

З’ясовуючи поняття офіційно-ділового стилю, учитель пропонує прочитати статтю 10 Конституції України і виявити в ній слова, що належать до ділової лексики.

•        Публіцистичний стиль опрацьовується в 7 класі. Учні пригадують, як пишеться замітка до газети, яка її структура і мовні особливості. На основі спостережень учитель проводить бесіду про функції і сферу вживання публіцистичного стилю.

Насамперед з’ясовує значення слова публіцистичний.

Латинські слова публікуй, що означає держава, суспільство, і публікує – суспільний, державний послужили для утворення слова публіцистика – особливий жанр літературних творів, в яких висвітлюються актуальні питання суспільного життя людей.

Краще і глибше засвоїти ознаки стилів учні 5-7 класів зможуть, систематично аналізуючи стилістичні функції виучуваних мовних одиниць.

У кожному класі учні повторюють вже вивчені стилі мовлення, а у 8-11 тільки систематизують і узагальнюють свої знання, уміння, навички з цієї теми.

 


12.01.2020; 18:37
хиты: 103
рейтинг:0
Общественные науки
науки о гендере и сексуальности
половое воспитание
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь