пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

34. Визначення понять «метод», «прийом», «форма» і «технологія» навчання в сучасній методиці навчання української мови.

Методи навчання – це…

1) способи професійної взаємодії педагога й учнів з метою вирішення освітньовиховних завдань

2) упорядкований спосіб досягнення навчально-виховних цілей

3) система регулятивних принципів і правил доцільної взаємодії учителя і учнів, вибору і застосування прийомів і способів рішення дидактичних і виховних завдань

Метод - це базисна категорія методики; спосіб досягнення мети, спосіб пізнання, упорядкована діяльність. Вживається у методиці в трьох значеннях: 1) загальнометодичному – як спосіб вивчення дійсності; 2) загальнодидактичному – як упорядковані способи організованої діяльності вчителя та учнів, спрямовані на досягнення цілей освіти; 3) власне методичному – як комплекс навчальних засобів і прийомів, що сприяють виконанню певного завдання чи розв’язання певної проблеми.

Доведено, що метод створюється тільки системою прийомів і ґрунтується на логіці процесу навчання. Особливість кожного методу створюють домінуючі в ньому прийоми.
Прийом є елементом методу, засобом його реалізації, окремим пізнавальним актом. Його характерною рисою порівняно з методом є, по-перше, здатність включатися в різні методи, по-друге, частковість, через що прийом часто називають деталлю методу.

До прийомів мисленнєвого характеру відносяться аналіз, синтез, порівняння, абстрагування, конкретизація, узагальнення, індукція, дедукція.
Специфічні прийоми, зумовлені змістом теми, зокрема різними видами розбору (фонетичного, лексичного, морфемного, словотворчого, морфологічного, синтаксичного, стилістичного); кожен з них може бути усним і писемним, повним і частковим.

Урок — логічно закінчена, цілісна, обмежена в часі частина навчально-виховного процесу, яку проводять за розкладом під керівництвом учителя з постійним складом учнів.

Форма уроку: - розповідь-пояснення, - бесіда, - виробничий семінар, - робота з технічною літературою, - семінар, - практична робота, - лабораторна робота, - кіноурок, - конференція, - екскурсія, - урок-лекція, - урок виробничого навчання і ін.

Форма — зовнішній вигляд, обрис речі, дії тощо або зовнішній вираз певного змісту.

Форма уроку — зовнішнє вираження узгодженої діяльності вчителя та учнів, що здійснюється у встановленому порядну і в певному режимі

Технологія уроку

 

 

Технологія ур

оку об'єднує напрями роботи, що охоплюють теоретичні і практичні пошуки в галузі лінгводидактики. Центральною фігурою, звичайно, є учитель. Саме від його професійної підготовки, кваліфікаційного рівня залежить організація навчального процесу, ефективність кожного уроку. Технологічний підхід до уроку забезпечує системний спосіб його організації, спрямований на оптимальну побудову і реалізацію навчально-виховних цілей на діяльнішому підході, що сприяє інтенсифікації навчання, генералізації знань, умінь і навичок з метою їх використання у подальшій навчальній і практичній діяльності.

 

             


12.01.2020; 18:37
хиты: 95
рейтинг:0
Общественные науки
науки о гендере и сексуальности
половое воспитание
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь