пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

30. Основні методи педагогічного дослідження.

Головна мета педагогічних досліджень — відкриття об'єктивних закономірностей виховання, навчання, осві­ти і пов'язаних з ними процесів особливостей розвитку особистості. Шляхи, засоби пізнання об'єктивної реаль­ності називають методами дослідження. Отже, методи педагогічного дослідження — це сукупність прийомів, операцій, що спрямовані на вивчення педагогічних явищ та процесів.

У педагогіці існують 3 рівні педагогічних дослі­джень: емпіричний, теоретичний та методологічний.

На емпіричному рівні встановлюються нові факти, предмет досліджується на рівні явища за допомогою спостереження та експерименту.

До емпіричних методів належать: спостереження, анкетування, співбесіди, вивчення продуктів діяльності лю­дей, узагальнення педагогічного досвіду, педагогічний експеримент, метод «незалежних суддів», рейтинг, метод уза­гальнення незалежних характеристик.

Спостереження, як метод дослідження, відрізняється від повсякденного тим, що:

визначаються завдання спостереження, виділяються його об'єкти, розробляються схеми або план спостереження; результати обов'язково фіксуються; отримані дані обробляються.

Для підвищення ефективності спостереження, воно повинно бути тривалим, систематичним, об'єктивним, ма­совим. Розрізняють пряме, опосередковане, відкрите та закрите спостереження, самоспостереження.

Тестування — цілеспрямоване, однакове для всіх досліджуваних обстеження, яке проходить у певних умовах, що суворо контролюються.Результати тестування треба обов'язково порівнювати з результатами, які були одержані за допомогою інших методів

Метод узагальнення незалежних характеристик — сутність його зводиться до отримання та обробки інфор­мації про особистість, що надходить з різних джерел: від вихователів, батьків, друзів і т. ін.

Метод компетентних (незалежних) суддів — подібний до вищезгаданого. Повна оцінка виставляється тому, хто досліджується, згідно з балами, які обумовлюються до початку дослідження. Ці оцінки виставляють ті, хто доб­ре обізнаний з досліджуваним, або з проблемою (педагогіч­ним процесом), що вивчається.

Метод рейтингу — суб'єктивна оцінка якогось явища за заданою шкалою. Це основа для побудови різноманітних шкал оцінок того чи іншого педагогічного явища, різних сторін навчальної і виховної, педагогічної діяльності тощо.

Експеримент: лабораторний та природний. У педагогіці найчастіше застосовують природний експеримент. Він буває констатуючим, або діагностуючим, а також формуючим, залежно від мети дослідження. Слід зауважити, що навіть при недостатній «чистоті» природного експеримен­ту, він дає більш вірогідні результати, ніж інші методи до­слідження.

Слід зазначити, що не існує універсального, єдиного методу дослідження педагогічних явищ та процесів. Для підвищення достовірності результатів застосовують цілу «батарею» методів, як теоретичних, так і емпіричних, спи­раючись на методологічне підґрунтя.

 


12.01.2020; 18:37
хиты: 114
рейтинг:0
Общественные науки
науки о гендере и сексуальности
половое воспитание
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь