пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

25. Методика опрацювання текстів з різними типами мовлення на уроках української мови.

Власне методичний аспект аналізу ФЗТМ доцільно було б розпочати з визначення місця цього поняття в системі сучасної мовної освіти. У шкільному курсі рідної мови вивчення ФЗТМ починається в п’ятому класі оглядом усіх типів і визначенням їх загального тематичного значення, також подаються узагальнені структури висловлювань різних типів мовлення. Крім того, учні вчаться самостійно будувати тексти, в основі яких опис предмета, розповідь про певні події з власного життя, розповідь з елементами опису, «елементарний» роздум (до речі, термін є не дуже коректним для використання у шкільному курсі).

У п’ятому класі приділяється увага розрізненню опису в науковому та художньому стилях.

Предметом вивчення в шостому класі є поєднання різних типів мовлення в одному тексті, тому практична робота актуалізується саме на синтетичних зразках (художній текст розповідного характеру з елементами опису інтер’єру та роздуму або з елементами опису природи; опис в науковому стилі з елементами роздуму; роздум про вчинки людей у публіцистичному та художньому стилях).

У сьомому класі учні працюють над текстами з елементами опису зовнішності людини, процесу праці (хоча саме визначення такого підтипу є дискусійним). Текст, предметом якого є зображення протікання певного процесу в науковій літературі, кваліфікується як динамічний опис, розповідь у діловому чи науковому стилі або текст-інструкція залежно від призначення цього тексту та сфери його використання. Отже, слід наголосити на тому, що вивчення типів мовлення повинно базуватися на функційно-стилістичному підході.

Учні восьмого класу згідно з чинними програмою та підручником повинні навчитися відтворювати та самостійно будувати тексти з елементами опису пам’яток культури, місцевості, роздуми на суспільні та моральноетичні теми. На цьому теоретико-практичний етап засвоєння ФЗТМ завершується.

Починаючи з дев’ятого класу і в старшій школі засвоєння типів мовлення відбувається переважно на практичному рівні (написання творів, переказів, виконання окремих завдань щодо визначення типів мовлення в конкретних текстах). При цьому, як показує практика, втрачається теоретична основа і, працюючи над переказами, учні не вміють адекватно відтворити зміст, бо не орієнтуються в тих типах мовлення, які наявні в тексті. Те ж саме відбувається при написанні творів: учні не бачать можливих варіантів розкриття теми, не вміють визначати тип мовлення, який доцільно  використати при цьому, а відтак виникає проблема зі складанням плану та добором мовних засобів.

Узагальнюючи результати досліджень українських і зарубіжних вчених у галузі лінгвістики тексту та теорії дискурсу (М.Брандес, Н.Валгіної, Л.Варзацької, Г.Золотової, О.Кожина, О.Крилової, О.Нечаєвої, та ін.), а також досвід фахівців з теорії та практики навчання рідної мови (Т.Донченко, Г.Дручиніної, Г.Золотової, М.Казанджиєвої, В.Капінос, В.Мельничайка, А.Нікітіної, Н.Оніпенко, Г.Хлебінського, Г.Шелехової та ін.), визначаємо такі основоположні засади засвоєння ФЗТМ на уроці рідної мови:

• формування поняття про ФЗТМ повинно спиратися на знання учнів про текст, його ознаки, структуру та засоби зв’язку;

• аналіз ФЗТМ має спиратися на уявлення про тема-рематичну структуру речень – без цих знань учневі важко буде аналізувати структурні компоненти тексту, що презентує певний тип мовлення, виділяти характерні засоби міжфразового зв’язку тощо; 

• засвоєння ФЗТМ має містити всю множину їх жанрово-стилістичних різновидів, адже стилістичний аспект вияву типу мовлення відіграє одну з провідних ролей під час добору відповідних мовних засобів;

• шляхом до засвоєння теоретичних відомостей про ФЗТМ має бути аналіз текстів (або їх фрагментів) різних стилів та жанрів.


12.01.2020; 18:37
хиты: 121
рейтинг:0
Общественные науки
науки о гендере и сексуальности
половое воспитание
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь