пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

50. Схарактеризуйте категорію оцінки. Назвіть типи оцінки. Проаналізуйте структуру оцінки.

Оцінка - різновид модальності, що виражає стале або ситуативне ставлення мовця до певного об'єкта за абсолютною або відносною шкалою з урахуванням інших різновидів аксіологічної модальності.

Структура оцінки:

1. Суб’єкт оцінки—особа (або соціум), що визначає цінність того чи іншого предмета, шляхом вираження оцінки.

2. Об’єкт оцінки—предмет або явище, цінність (або антицінність) якого визначається.

3. Основа оцінки—це її мотивація чи оцінна ознака, тобто з точки зору чого робиться оцінювання. Саме основа оцінки є базою численних клисифікацій оцінок.

4. Характер оцінки—визнання цінності (позитивної, негативної або нульової) об’єкта оцінки.

1) Емоційні й раціональні. В природній мові не може бути чисто емоційної оцінки, так як мова завжди передбачає раціональний аспект. Таким чином, розподіл чисто раціонального і чисто емоціонального є умовним. Мова має засоби для того щоб розрізнити емоційну і раціональну оцінку, відрізнити різні реакції на неї адресата, диференціювати ці два види оцінки при її інтерпретації.

В першу чергу емоційною є безпосередня реакція на об’єкт(предмет, явище), виражена вигуком, аффективними словами, словами образи. Емоційна оцінка буває експресивною. Раціональна оцінка передбачає оцінне судження і способи вираження, які враховують цей характер оцінки. Експресивність не властива для раціональної оцінки.З емоціями можуть бути пов’язани різні види оцінок, як то сенсорні, етичні, естетичні тощо. 2) Загальні й конкретні. Загальна оцінка виражає аксіоматичний підсумок, тобто оцінює предмет загалом. Конкретна оцінка - оцінка одного конкрнтного аспекту об'єкта. 3) Сенсорні оцінки зорієнтовані на людину в природній і соціальній сферах і сприяють її акомодації, досягненню нею комфорту. Зазвичай випливають безпосередньо з відчуття людини.4) Сублімовані і раціоналістичні. Сублімовані оцінки "вивищуються" над сенсорними, "гуманізують" їх. Ця група об'єднує такі розряди: а) естетичні, ґрунтуються на синтезі сенсорної і психологічної оцінок, позначають емоційні й ментальні враження від сприймання; б) етичні позначають реакції нашої свідомості, що спирається на соціально зумовлене уявлення про моральні норми.

Раціоналістичні, пов'язанііз практичною дійсністю, практичними інтересами і буденним досвідом людини.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


10.06.2018; 19:28
хиты: 98
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь