пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

46. Схарактеризуйте мовні особливості наукових текстів.

Основними мовними засобами наукового стилю є велика кількість термінів, схем, таблиць, графіків, абстрактних(часто іншомовних)слів, наукова фразеологія(стійкі термінологічні словосполучення), цитати, посилання; уникання емоційно-експресивних синонімів, суфіксів, багатозначних слів, художніх тропів, індивідуальних неологізмів.

Мовну базу наукового стилю, як і кожної функціональної різновиди літературної мови, становитьзагальновживана (Нейтральна в стилістичному відношенні) лексика:бачити, думати, називати, час, сила, тут, точний, багатий, той, такий і ін. Побічний, узагальнений характер наукового тексту проявляється на лексичному рівні в перевазі книжкової лексиці. Книжкова лексика - це слова, характерні для письмової мови і закріплені, головним чином, за науковим, офіційно-діловим і публіцистичним стилями мови (Наприклад: Слова з абстрактним значенням, загальнонаукову лексику, терміни.

Специфічною властивістю мови науки є те, що наукова інформація може бути представлена не тільки в формі тексту. Вона буває і графічної - це так звані штучні (допоміжні) мови: 1) графіки, креслення, малюнки; 2) математичні, фізичні символи; 3) назви хімічних елементів, математичних знаків та ін. Останнім часом зросла роль міжнародній термінології, Наприклад: менеджмент, паблік рілейшнз, прес-реліз та ін.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


10.06.2018; 19:28
хиты: 90
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь