пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

43. Розкрийте поняття «абзац». Схарактеризуйте основні види тематичного абзацу

Абзац - це композиційно-стилістична одиниця членування тексту; це частина тексту, яка знаходиться між двома відступами. Внутрішня сутність абзацу найкраще осягається при порівнянні його з міжфразовою єдністю (складним синтаксичним цілим). Складне синтаксичне ціле - це тема-рематична послідовність, що відкривається фразою-зачином (або стрижневою фразою, що вміщає в себе зміст усього цілого). Саме фрази-зачини складних цілих, будучи стягнутими разом, утворюють змістовну канву тексту. В абзаці може і не бути зачину як такого. Стрижнева фраза абзацу (головна в тематичному, логічному, змістовному плані) може стояти на початку абзацу, в кінці абзацу або сама виступати в ролі окремого абзацу. Більше того, в абзаці може бути кілька стрижневих фраз, якщо він великий за обсягом і містить в собі ряд тема-рематичних послідовностей. Абзац може розірвати одне тема-рематичне об'єднання (одне складне синтаксичне ціле). Межі абзацу та складного синтаксичного можуть не збігатися: в абзац може бути винесено одне речення (і навіть тільки його частина, наприклад, в офіційно-діловому тексті: в тексті законів, статутів, дипломатичних документів та ін.). Водному абзаці може бути два і більше складних синтаксичних цілих, коли окремі мікротеми зв'язуються один з одним. Головна відмінність - частка суб'єктивності і об'єктивності в членуванні тексту: абзаци більш пов'язані з авторською волею, тому один і той же текст може бути по-різному розбитий на абзаци.
 

Аналітично-синтетичнийабзац містить аналітичну частину (пояснювальну, роз'яснювала) в першій позиції, а узагальнюючу, підсумкову - у другій.Наприклад: Житейське правило, що діти повинні поважати батьків, а батьки повинні любити дітей, потрібно читати навпаки: батьки саме повинні поважати дітей - поважати їх своєрідний маленький світ і їх палку, готову образитися кожну хвилину, натуру; а діти повинні тільки любити батьків, - і вже неодмінно вони будуть любити їх, раз відчують повагу до себе. Як це глибоко і як ново (В. В. Розанов.Відокремлене).

· Синтетикo-аналітичний абзац починається з узагальнюючої, стрижневою фрази, сенс якої розкривається в наступних повідомленнях.Наприклад: У цей сизий, сонячний серпневий день Лондон був особливо прекрасний. Легке, святкове небо відбивалося в гладких потоках асфальту, рум'яним лаком палали поштові тумби на кутах, в гобеленової зелені парку прокочував блиск і шелест автомобілів, - все місто іскрилося, дихало теплотою, і тільки внизу, на платформах підземних доріг, було прохолодно (В . Набоков. Повернення Чорба).

· Рамковий абзац має поєднану структуру: зачин намічає тему, далі - пояснює частина, і завершується абзац узагальнюючої фразою. Перше і останнє висл-ня лексично перегукуються, і, таким чином, відбувається «замикання» теми.

Наприклад: Шумить вітер опівночі і несе листи ... Так і життя в швидкоплинному часі зриває з душі нашої вигуки, зітхання, напівдумки, напівпочуття, які, будучи звуковими обривками, мають ту значущість, що «зійшли» прямо з душі, без переробки, без мети, без навмисного, - без усього стороннього ... Просто, - душа живе ... «тобто « жила », дихнула» ... З давнього часу мені ці «несподівані вигуки» чомусь подобалися. Власне, вони течуть в нас безперервно, але їх не встигаєш (немає паперу під рукою) заносити, - і вони вмирають. Потім ні за що не пригадати. Однак дещо я встигав заносити на папір. Записане все накопичувалося. І ось я вирішив ці опалі листи зібрати.

Навіщо? Кому це потрібно?

Просто - мені потрібно (В. В. Розанов.Відокремлене).

У першому і останньому висловлюванні великого абзацу (фразі-зачині і стрижневий підсумкової фразі), як бачимо, використовуються одні й ті ж слова: опале листя (натуральні) і опале листи (переносне, метафора) в кінці.У цьому ж уривку є абзац «Навіщо? Кому це потрібно? »- Це абзац-зв'язка, композиційний стик (див. Наступну фразу-відповідь -« Просто - мені потрібно »).

·Ще приклад на абзац-композиційний стик:

Ми раніше говорили про деякі московські ворота, вже не існуючі в даний час. Тепер ми скажемо про Спаські ворота в Кремлі, особливо шановані в стародавній столиці (М. І. Пил.Стара Москва).

Перша частина такого абзацу відсилає до попереднього контексту, а друга - вказує на наступний текст.

· Абзац-стрижнева фраза (логічний висновок, узаг-ня або подання нової теми).

Наприклад: Ось стоїть берізка на береговому схилі річки Покші. Під час повені її мало не до вершин накриває студена вода, гострі ламані крижини жорстко вдаряють об стовбур, того й гляди зріжуть, зіштовхнуть або поранити. Вона тримається. Все перетерпівши, вчасно прикрашається: і зеленим листям, і суржиком; Влітку в її тіні, відкинутої на річку, ніжаться щурята, люблять подрімати окуні.

Одне з основних призначень абзацу - сприяти логічному викладу матеріалу. Як правило, кожен абзац присвячений якомусь одному питанню, певному аспекту розглянутої проблеми. У ньому розглядається нова тема або деталізується або розвивається думка, висловлена в попередньому абзаці. Абзац - це щось стосовно закінчене, від чого ви відштовхуєтеся, просуваючись в міркуваннях.

Абзац може виконувати такі функції, тобто слугувати:

— засобом увиразнення, актуалізації, підсилення комунікативно важливих фрагментів тексту;

— способом логічного й композиційного членування висловлюваного, основу якого становить узагальнення чи конкретизація, подрібнення певних відрізків мовлення;

— засобом найдоцільнішої ритмізації мовлення

 


10.06.2018; 19:28
хиты: 116
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь