пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

26. Поясніть, що таке точність мовлення. Як вона досягається?

Точність мовлення — одна з визначальних комунікативних ознак
мовлення, яка полягає в тому, що кожну з мовних одиниць потрібно
використовувати з тим лексичним значенням, яке вже усталилось у
всенародній мовленнєвій практиці. Вона найбільше пов'язана з його
нормативністю, правильністю і логічністю мовлення.

Це відповідність змісту мовлення предметно-речовій дійсності, реальним особам та системі понять про них. Точність залежить від вибору слова чи виразу, а також від уміння мовця зіставляти слово і предмет, річ, ознаку, явище, слово і поняття про них.

Точним називається таке мовлення, у якому вжиті слова повністю відповідають своїм значенням і смислу висловленої думки. Точність мов­лення - одна з найважливіших його властивостей і характеризує насам­перед зміст висловлювання. Залежить точність від умінь мовця дібрати такі слова, які повністю співвідносяться з предметами, явищами, діями, котрі їх називають.

Точність мовлення передбачає, з одного боку, знання і вживання точ­них значень слів, словосполучень, речень, що відпозідають нормам літера­турної мови, а з другого - уміння виражати свої дугкки так, щоб вони одно­значно були сприйняті адресатом мовлення. Вимога точності впливає на добір мовних засобів для побудови усного чи писемного висловлювання.

Точність мовлення створюється за таких умов: 1) знання предмета мов­лення; 2) знання мови; 3) володіння мовленнєвими навичками говорити про щось, використовуючи багатство мови.

Творячи мовлення, ми вільно добираємо слова з тим чи іншим значен­ням. Але при цьому враховуємо, чи зрозуміє пас співрозмовник. Отже, точність мовлення залежить не від кількості використаних слів, а від їх доступності, недвозначності. Точність мовлення - це ввічливість, чемність, мовна етика у всіх сферах спілкування.

Основним способом точної передачі значення слова є контекст (сло­восполучення, речення, текст). Наприклад: полк б'ється - серце б'ється; червоне золото - біле золото (бавовна); середня школа - школа життя.

Точність мовлення, таким чином, вимагає повної співвідносності слів з реальною дійсністю.Логічність мовлення має багато спільного з точністю. Вона теж харак­теризує зміст висловлювання і забезпечує його смислову послідовність.


10.06.2018; 19:28
хиты: 97
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь