пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

21. Схарактеризуйте основні види інформації, які містить текст

-Змістовно-фактуальна інформація (ЗФІ) - Містить пов-ня про факти, події, процеси, що відбувалися, відбуваються або ж відбуватимуться в навколишньому світі, реальному або уявному. Змістовно-фактуальна інформація завжди виражається вербально. Одиниці мови в ЗФІ зазвичай вживаються в їх прямих значеннях, а речення не містять оцінних елементів або елементів суджень. Така форма інформації є найбільш характерною для газетних текстів. Фактуальність оптимізує інформаційний баланс, оскільки легше сприймається та усвідомлюється читачем і не потребує від нього застосування значних масивів допоміжної для декодування інформації. Така інформація повинна бути повною, оперативною, вірогідною. Повнота інформації визначається її обсягом, який повинен бути необхідним і достатнім для прийняття конкретних рішень; її недостатність знижує обґрунтованість таких рішень. Надлишок інформації призводить до збільшення обсягу повідомлення без підвищення його інформативності та до витрати додаткових зусиль на його обробку. Інформація повинна бути оперативною, тобто такою, щоб за час її опрацювання стан об'єкта, до якого вона належить, не змінився. Достовірність інформації означає відповідність її дійсності.

- Змістовно-концептуальна інформація (ЗКІ)Повідомляє читачу індивідуально-авторське розуміння стосунків між явищами, що описані засобами змістовно-фактуальної інформації, задум автора, його інтенція, сприймання читачем причинно-наслідкових зв'язків, їх значущості в соціальному, економічному, політичному, культурному житті суспільства, включно з взаємовідносинами між окремим індивідуумами, їх складної психологічної та естетико-пізнавальної взаємодії. Така інформація здобувається з усього твору та являє собою творче переосмислення зазначених відносин, фактів, процесів, які відбуваються в суспільстві та представлені письменником у творенному або уявному світі. Цей світ приблизно віддзеркалює об'єктивну дійсність в її реальному втіленні. Змістовно-концептуальна інформація не завжди виражена з достатньою ясністю. Вона дає можливість і навіть нагально вимагає різних тлумачень.

-Змістовно-підтекстова інформація (ЗПІ) - Імпліцитний зміст тексту являє собою «приховану інформацію», «потік додаткових смислів», що реалізується переважно засобами вторинної номінації та є факультативною відносно змістовно-фактуальної та змістовно-концептуальної інформації. Підтекстова інформація виявляє прихований сенс, який здобувається з опису фактів, явищ, подій (ЗФІ) завдяки здатності одиниць мови породжувати асоціативні та конотативні значення, а також завдяки здатності речень у надфразових єдностях додавати певні смисли.

Підтекстова інформація факультативна, є не у всіх текстах, як
правило, у художніх текстах, орієнтованих на образно-асоціативну сферу
їх сприймання, – обов’язкова.
Якщо ЗФІ – «перший план» твору («передній»), то ЗКІ треба
розкривати. Наприклад, у повідомленні (завдання якого – інформувати про певні події) немає концептуальності, його легко перекладати і обробляти
машинами. Специфіка таких повідомлень – клішовані зачини (на зустрічі,
що відбулася..., у листі..., Президент Росії заявив...), нема оцінних виразів,
суджень.

Треба сказати, що тлумачення художніх творів зводиться до розкриття
ЗКІ – бажання подолати поверхневі структури і дістатися глибинних
смислів (концептуальної інформації). Мовні засоби (значення окремих
слів, словосполучень і речень), смисл окремих конструкцій, певні
стилістичні прийоми сприяють цьому.
Але ж різні читачі по-різному можуть розуміти ЗКІ (ідею твору) – у
цьому сутність твору мистецтва.

Концептуальність розкривається лише в обсязі цілого тексту (твору).
У байці ЗКІ – це мораль; виражена вербально. У більшості ж творів – вона
імпліцитна.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


10.06.2018; 19:28
хиты: 97
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь