пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

20. Розкрийте структурно-комунікативну специфіку монологічних текстів.

Монологічна мова характеризується одностороннім мовним потоком і активністю тільки одного з комунікаторів.У формі монологу може бути лекція, доповідь на конференції і т. п. Монолог має велику композиційну складність, вимагає завершеності думки, суворої логіки і послідовності у викладі, суворого дотримання граматичних правил. Монологічне мовлення, більш складне у порівнянні з діалогічної промовою.

Монолог - це форма мови, утворена в результаті активної мовленнєвої діяльності, розрахована на пасивне і опосередковане сприйняття і практично не пов'язана з відповідною промовою співрозмовника ні в змістовному, ні в структурному відношенні. У ряді випадків монолог визначають як интраперсональный мовленнєвий акт. Монолог не пристосований до безпосереднього спілкування, він припускає, що слухає тільки слухає, але не відповідає.

Основні комунікативні ситуації вживання монологу - сфера театрального мистецтва, ораторські виступи, взаємодія з аудиторією на телебаченні і радіо, педагогічна діяльність (мова вчителя в аудиторії або в класі тощо). У побутовому спілкуванні монологічна мова зустрічається вкрай рідко. Монолог часто вживається як літературного прийому, який служить для передачі думок і почуттів персонажа.

Класифікація монологів за метою висловлювання:

- монолог переконуючої забарвлення - примітивна форма ораторській промови;

- ліричний монолог - мовленнєва форма прояву переживань та емоцій;

- драматичний монолог - складний вид мовлення, у якій мова слів є лише ніби акомпанементом систем психічних виявлень - шляхом міміки, жестів, пластичних рухів і т. п.;

- монолог повідомляє типу, який підрозділяється на монолог-міркування і монолог-повідомлення.
 

 

 

 

 


10.06.2018; 19:28
хиты: 101
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь