пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

19. Поясніть, у чому полягає комунікативність тексту

Комунікативний аспект тексту виявляє його спроможність до комунікації. Комун. аспект тексту є підсумком усієї попередньої роботи над ним і виступає своєрідним висновком, після якого текст готовий до споживання.(Комунікація - передавання інформації від однієї людини до іншої або кількох інших)

Основою будь-якого тексту є інтенція (комун. мета), мотив і концепт (комунікативний смисл). Під комунікат. метою розуміють бажання автора викликати в читача певні реакції за допомогою тексту. Вона тісно пов'язана з авторським задумом, що є уявним результатом текстової діяльності автора. Комун. смисл завжди має бути пов'язаний з актуальністю, тобто він залежить від ситуації сьогодення.

Готуючи текст повідомлення, комунікатор використовує певний набір кодів, серед яких — адекватні лексичні засоби, емоційно-психологічні прийоми впливу на свідомість тощо. Реципієнт, зі свого боку, згадує відомі йому коди. Залежно від ступеня збігу авторської та читацької системи кодів можемо говорити про більшу чи меншу комунікативність тексту

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


10.06.2018; 19:28
хиты: 113
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь