пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

15. Поясніть, що таке логічність тексту. Як вона досягається?

Логічність мовлення виявляється в послідовності, н

есуперечливості висловлюванн, в побудові мовлення відповідно до законів логіки, із збереженням відношень і зв'язків реальної дійсності.

Логічним називаєтьсямовлення, іцо забезпечує смислові зв'язки між словами і реченнями в тексті.

Словесне вираження думки здійснюється за законами логіки - науки про мислення. Логічність виявляється в точності вживання слів і словоспо­лучень, у правильності побудови речень, у смисловій завершеності тексту. На основі логічності визначаються доступність, дієвість, доречність мов­лення. Основою логічності мовлення є логічне мислення, що формується запасом знань і вмінням їх передати співбесідникові. Щоб мовлення було логічним, треба володіти знаннями мови й законами зв'язного мовлення.

Логіку висловлювання людина вдосконалює протягом усього життя. Умови досягнення логічності, як і точності, бувають різними. Насамперед треба оволодіти логікою висловлювання. Людина, яка хоче навчитися говорити й писати логічно, повинна навчитися логічно мислити. Тому треба вихо­вувати в собі уміння чітко й послідовно мислити. Необхідно оволодіти ло­гікою викладу, враховувати мовленнєву ситуацію. Дотримання логіки вик­ладу позитивно впливає на розуміння змісту висловлювання слухачем або читачем.

Для логічно правильної побудови тексту важливе значення мають си­ноніми, займенники, повторення окремих слів, простих і складних речень, виділення абзаців.

Логічність властива текстам усіх типів і стилів мовлення. Логічність мовлення залежить від способу мислення, рівня знань, життєвого досвіду людини.

Логічне мовлення — це мовлення продумане, виважене, семантично й структурно впорядковане. Йо­го сутність найбільшою мірою визначається повною від­повідністю сказаного чи написаного певним реаліям життя. Логічність мовлення обов’язково передбачає йо­го правильність, розумність, які втілюються в літера­турно-нормативних формах слів, у структурах речень, словосполучень тощо. Усе висловлене має відповідати життєвій правді, її логіці, реальному станові речей. Наприклад, речення Вагонні слюсарі… постукують мо­лотками по чавунних колесах вагонів є нелогічним, неправильним, тому що вагонні колеса виготовляють зі сталі.

Логічність мовлення ґрунтується на правдивості мислення. Воно здебільшого істинне, але може станови­ти собою і вияв фантазії як елемент людського буття, сприймання й відтворення дійсності

Першою умовою логічності мовлення є логічність мислення, логічність міркувань як етапів розгортання думки. Вміння дисциплінувати своє мислення, міркувати послідовно, спиратися на попередні етапи думання, розвивати наступні, шукати джерела і причини явищ, висувати положення (тези), давати обґрунтування і пояснення фактам, вмотивовувати висновки — все це необхідні умови логічності мовлення, про які йшлося вище, а отже, і високої його культури, адже без культури думання не може бути культури мовлення.

Другою умовою логічності мовлення є знання мовцями мовних засобів, за допомогою яких можна точно передати предмет думання і саму думку про нього, якими можна забезпечити смислову зв'язність мовлення, уникаючи таким чином суперечливості у викладі матеріалу, тобто кожен мовець повинен володіти не тільки логікою мислення, а й логікою викладу думки та мовними засобами, якими цього можна досягти (слова з семантикою причиново-наслідкових відношень, відповідні граматичні форми, службові частини мови і синтаксичні конструкції). Логіка викладу думки залежить не тільки від логіки мислення (хоча в основному від цього), а й від ситуації спілкування, від рольових характеристик співбесідників, від призначення і мети спілкування. Вона досягається за допомогою внутрішнього плану відповіді: задум — основна думка — її членування — висновки. Потім необхідно сформулювати тези відповіді, тобто основні положення, закономірності, правила, які ще треба буде аргументувати, розкрити або довести, "одягненими" у відповідну словесну форму: дія відбувається, результат такий, де?, за якої умови?, чому?, коли?, як? За логічної послідовності слова розміщуються так, що між ними не виникає смислових суперечностей.

Кожна теза (якщо це не аксіома) потребує доказів, підстав, тобто таких пояснень, які підтверджують, доводять істинність думки. Кожне наступне положення має органічно випливати з попереднього й бути підґрунтям для наступного. Проте крім положень з послідовним зв'язком можливі й положення з паралельними зв'язками, які оформляються структурами синтаксичного паралелізму. Докази підтверджуються демонструванням дослідів (якщо це можливо), явищ, викладом фактів, кількісних показників, ілюструванням схем, карт, прикладів.


10.06.2018; 19:28
хиты: 100
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь