пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

49. Твір «Про природу речей» Тита Лукреція Кара.

«Про природу речей» (лат. «De rerum natura») — поема римського поета Лукреція — і єдиний повністю збережений поетичний твір, у якому проповідується вчення Епікура.

Поема Лукреція складається із шести книг. У перших двох книгах викладається атомістична теорія світобудови, що відкидає втручання богів у мирські справи.

Книга третя присвячена вченню Епікура про душу, причому наводяться докази, що душа матеріальна, смертна і що страх перед смертю безглуздий. У четвертій книзі знаходиться виклад питань про людину, а також про чуттєві сприйняття, в яких Лукрецій бачить основу людських знань. У п'ятій книзі Лукрецій займається проблемами космогонії, пояснюючи походження землі, неба, моря, небесних тіл і живих істот. У кінці цієї книги дається блискучий нарис поступового розвитку людства і людської культури і розбирається питання про походження мови. Основний зміст шостої книги — знищення забобонних страхів шляхом природного пояснення явищ природи, що вражають людину. Тут йдеться про грім, блискавки, хмари, дощ, землетруси, виверження Етни, розливи Нілу, про різні незвичайні властивості джерел та інші явища природи. Закінчується остання книга міркуванням про хвороби і описом повального мору в Афінах під час Пелопоннеської війни в 430 році до н.е.

Цей фінал утворює ефектний контраст зі вступом до поеми, що представляє патетичне прославляння Венери як символу творчої та життєдайної сили.

У своїй поемі Лукрецій дає пояснення всього сущого, намагаючись перш за все звільнити людську думку від усяких забобонних і брехливих уявлень про що-небудь надчуттєве, містичне, таємниче,

Змістом же поеми «Про природу речей» є матеріалістичне тлумачення походження та існування різних форм матерії, природи світобудови, законів розвитку всесвіту, життя людей і еволюції культури від первісних знарядь праці до сучасних Лукрецию Кару досягнень людської цивілізації.

У поемі «Про природу речей» Лукрецій настійно вказує на смертну природу душі, яка так само, як і вся матерія, має будова з атомів і після смерті людини розпадається разом з тілом, так як є невід’ємною матеріальною частиною людського організму. Тому безглуздо боятися того, що буде після смерті:

Матеріалістичний принцип тлумачення природи світобудови, що дає пояснення виникненню, існуванню та розвитку природи речей без втручання богів, є проявом атеїзму Лукреція. Не заперечення існування богів, а твердження про те, що боги ніяк не пов’язані з незалежним від них всесвітом, – ось у чому полягає атеїзм Лукреція.

Філософська поема Лукреція «Про природу речей» продовжує традиції дидактичного жанру. Вона написана віршованим розміром (гекзаметром), широко використовує прийоми, властиві притаманні цьому жанру (порівняння, повтори, міфологічну тематику, звернення до музи і богів та ін.), І цілком вважається найвищим досягненням античної дидактики. Дидактичному жанру Лукрецій Кар надає захоплюючий характер, зумівши знайти дієві форми взаємозв’язку емоційного та інтелектуального спілкування з читачем.

 


28.01.2018; 20:37
хиты: 155
рейтинг:0
Общественные науки
науки о гендере и сексуальности
половое воспитание
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь