пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

46. Порівняльна характеристика творчості Плавта і Теренція.

Становлення римської комедії проходило як під впливом фольклору, так і грецьких літературних зразків. У підсумку в Римі зложилося два типи комедій. Перший – комедія паліата(від грецького pallium– плащ). Найбільше яскраво паллиата представлена в Павта, Теренция, а також Невия, Стація.

Другий тип – Комедія тогата, тобто комедія з римським сюжетом, герої якої були одягнені в римську тогу. Найбільшим представником тогати був Лукций Афраний. Римський комедіограф Плавт бере сюжети з новоаттичної комедії. Іноді він комбінує сюжети двох, а те й декількох комедій; подібний прийом нази вається контамінація. Дія у Плавта відбувається в Греції, однак у його комедіях ми виявляємо різноманітні римські елементи.

Ця "романізація" позначається вже в самій типології плавтовских персонажів і їх поводження Перший акт комедії Плавта, як правило, експозиційний. У другому й третьому актах – зав'язка, інтрига, а в останньому – розв'язка

Гумор – стихія Плавта. Він володіє "набором" прийомів, що сходять до італійского фольклору, до мімів, фесценнинам, ателлане. До цих прийомів ставиться перевдягання; мниме божевілля; нерозуміння один одного. Комеді Плавта близькі до оперет. 

Мистецьки вибудовується діалог – найголовніший елемент комедії. Він наповнений всіма відтінками живого розмовного мовлення. Серед прийомів: гра слів, комічні неологізми, метафори; гіперболи. 

 Другий найбільший римський комедіограф Теренцфй – молодший сучасник Плавта. Як це не раз траплялося в історії літератури, два рівновеликих майстри, що живуть в одну епоху, часом виявляються художніми антиподами. На відміну від Плавта, що орієнтувався на плебейського глядача, що тяжів до грубуватого гумору, буфонаді, Теренцій адресував свої п'єси іншій аудиторії - "освіченим, заможним колам Рима Він представляв інший стильовий плин у римській комедії. "Теренций - "серйозний, , у ньому на відміну від Плавта, менше динаміки, розкутості, безтурботного сміху. Спадщина Теренция – 6 комедій, які не тільки повністю збереглися, але відомі навіть дати постановки кожної з них. Теренций дебютував комедією "Дівчина з Андроса" ("Андриянка"). Потім випливають інші його комедії: "Свекруха", "Самомучитель", "Євнух", "Підлесник", "Формион", нарешті, "Брати". Сюжети своїх комедій, як і загальний їхній пафос, Теренций запозичить у Менандра. При цьому, на відміну від Плавта, активно "інтегруючого" римські елементи, Теренций вірний грецькому колориту. У центрі комедій Теренция - "сімейна, морально-етична проблематика У нього приблизно ті ж типажі, що й у Плавта: закоханого юнака, спритні гетери, звідники, батьки, суворі або поблажливі.

Але Теренцию далекі плавтовска сатирична загостреність, згущення фарб. Він м'якше Плавта, його психологічні характеристики тонші. Якщо Плавт частково орієнтується на Аристофана, то "Теренцию, безумовно, близький Еврипид, насамперед, як автор "трагедій інтриги".

Як і в Плавта, комедії Теренция відкриваюся прологом і діляться на п'ять актів.


28.01.2018; 20:37
хиты: 120
рейтинг:0
Общественные науки
науки о гендере и сексуальности
половое воспитание
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь