пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

45. Місце Теренція в історії європейського театру

Від Теренція збереглося лише б п'єс: "Андрія", "Євнух", "Свекруха", "Брати", "Форміон", "Караючий самого себе". Він, як Плавт, переробляв грецькі комедії із застосуванням контамінацій. Зразком служив майже винятково Менандр. Однак із погляду композиції, мови, психологічних характеристик дійових осіб Теренцій був оригінальним. Він був ближчим до грецьких оригіналів, ніж Плавт. Такі п'єси з грецького життя, як відзначалося, називалися "паліати". Римська публіка його епохи в художньому відношенні дещо виросла: брутальності Плавта почали її шокувати. Але поширення грецької моди відштовхнули освічену частину римсь-кого суспільства від тих народних елементів, які містилися у творчості Плавта. З цієї точки зору еволюція від Плавта до Теренція стала регресом.

Теренцій поставив шість своїх комедій, а потім, відчувши недостатність освічено-сті, поїхав у Грецію, бо, на його переконання, саме там концентрувалися інтелек-туальні традиції. Але він не повернувся в Рим, бо помер або в самій Греції, або по дорозі додому.

У Теренція майже немає місцевого колориту римських назв, жодних натяків на Рим. Мова його п'єс набагато витонченіша, приємніша, ніж у Плавта. Прологи до комедій можуть вважатися ранніми зразками римського ораторського мистецтва. Недаремно пізніші римські оратори ретельно вивчали твори Теренція.

Характери в Теренція тонші, складніші і глибші, змальовані в розвитку, інколи з використанням психологічних нюансів.

Мораль Теренція не піднімається вище від правил міщанської благопристойності. Але в порівнянні з повною аморальністю Плавта і це було деяким кроком уперед. Помітним був і вплив Теренція на розвиток європейського театру. Але сучасники не надто цінували талановитого драматурга. Ходили навіть чутки, що його багаті і знамениті покровителі самі писали комедії, але, не маючи можливості займатися літературним промислом, віддавали їх Теренцію. Нарешті, публіка вважала його комедії недостатньо смішними, називаючи їх "напів-Менандром". Проте все це не завадило численним постановкам п'єс Теренція. Багато переробок його п'єс здійс-нили В. Шекспір і Мольєр. Італійський драматург К. Ґольдоні присвятив Теренцію однойменну п'єсу. Німецький просвітитель Г. Лессінґ вмістив у свою книгу «Гамбурзька драматургія» блискучу рецензію на «Братів», вважаючи цей твір ідеальною комедією.


28.01.2018; 20:37
хиты: 128
рейтинг:0
Общественные науки
науки о гендере и сексуальности
половое воспитание
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь