пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

34. «Дафніс і Хлоя» Лонга як зразок буколічного (пастушого) роману.

У романі Лонга буколічний жанр майже зовсім витісняє звичайний авантюрний елемент грецького роману.

З самого початку впадає у вічі, що крім двох головних героїв-пастушків у романі присутній і третій, не менш важливий, який визначає все подальше їхнє життя. Цим героєм стає природа, не схожа в різні пори року, але завжди прекрасна й щедра. Щоправда, її описи несуть на собі ознаки певної манірності, властивої художній прозі тієї доби, а деякі епізоди сприймаються як малоймовірні.

Подібно до Гомерових поем, роман Лонга розвивається у двох планах. Перший присвячений життю селян, другий - сільським божествам, які від народження Дафніса і Хлої піклуються про них, оберігаючи від життєвих неприємностей і в разі потреби їм допомагають. Автор не показує життя, "побуту" богів, їхніх роз-мов, як це робив Гомер. Божества Лонга відповідають сюжету. Це покровителі села й сільської природи Німфи і бог Пан, зображення яких стояли на околицях селищ, біля печер і джерел.

Якщо місце дії визначено досить точно - це острів Лесбос (мабуть, данина Лонга його захопленню Сапфо), то саму дію можна віднести до будь-якого періоду розвинутого рабовланицького суспільства. Пастуша ідилія Лонга порушується лише тоді, коли у свої права вступає реальність. Дія роману розгортається у двох паралельних напрямках: життя й переживання Дафніса - Хлої.

 Роман – умовне сучасне позначення жанру, справжнє – «пастуші розповіді», «пастуші історії»; імена героїв також обрані як поширені серед пастухів острова Лесбос, до якого приурочено дію.

Твір Лонга «Дафніс і Хлоя» сильно відрізняється від інших грецьких романів: його сюжет більш простий, практично відсутні рамкові конструкції (оповідання в оповіданні), у нього єдине місце дії, авантюрний елемент порівняно слабкий, зате набагато сильніше, ніж в інших, позначається вплив буколічних жанру (навіть в назві; буколическими уподобаннями пояснюється і те, що герої вибрали в кінці кінців просту сільську життя, не спокусившись містом з його розкішшю і споку-сами). Що стосується актуальною для грецького роману традиції так званої нової комедії (сюжети з підкинутими дітьми і впізнавання їх згодом за особливими ознаками – сюжетний прийом, висхідний ще до Еврипиду, наприклад, в трагедії «Іон»), то вона присутня і в оповіданні Лонга, причому вельми сприяє вибудову-вання композиції роману. Любовна інтрига описана з більшою докладністю і мистецтвом, ніж в творах того ж типу. Однак було б помилково вбачати в цих описах «психологізм» в сучасному розумінні слова і «реалізм» в майстерно збу-дованому оповіданні і тонкої стилізації. До безперечних достоїнств роману відно-ситься осяжний і не відволікаючий від основного дії склад героїв, що виявляє риси симетрії: Дафніс і Хлоя, їхні батьки – прийомні і справжні, що пояснюють юним пастухам їхні почуття старий Філета і досвідчена в любовних справах Лікеніон, суперник Дафниса Доркон і закоханий в юнака парасит Гнатон і ін.

 


28.01.2018; 20:37
хиты: 104
рейтинг:0
Общественные науки
науки о гендере и сексуальности
половое воспитание
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь