пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

26. класичні дослідження кризи підл.віку.

Існує безліч фундаментальних досліджень, гіпотез і теорій підліткового віку Багато хто з розглянутих раніше концепцій розвитку дитячого знову приходять в зіткнення і проявляють себе в області психології підлітка. Найбільш яскраві психологічні концепції підліткового віку будувалися на основі вивчення буржуазного підлітка початку століття -- "підлітка в ідеалі".

Ст Холл вперше описав амбівалентність і парадоксальність характеру підлітка, виділив низку основних суперечностей, які притаманні цьому віку У підлітків надмірна активність може призвести до виснаження, шалена веселість змінюється смутком, впевненість у собі переходить в сором'язливість і боязкість, егоїзм чергується з альтруїстично, високі моральні прагнення змінюються низькими мотивами, пристрасть до спілкування змінюється замкнутістю, тонка чутливість переходить в апатію. Ст Хол по праву назвав цей період періодом "бурі й Подолавши кризу самосвідомості, людина здобуває "почуття індивідуальності.

Е Шпрангер розглядав підлітковий вік всередині юнацького, межі якого він визначав 13-19 роками у дівчат і 14-21 роками у юнаків Перша фаза цього віку - власне підліткове - обмежується 14-17 роками Вона характеризується кризою, змістом якого є звільнення від дитячої залежності. Е Шпрангер розробив культурно-психологічну концепцію підліткового віку

Ш Бюлер підлітковий вік визначає на основі поняття пубертатного періоду. Період до початку пубертатного Ш. Бюлер називає дитинством людини, а заключну частину пубертатного періоду -- юністю.

Е. Еріксон, який вважав підлітковий вік найважливішим і найбільш важким періодом людського життя, підкреслював, що психологічна напруженість, що супроводжує формування цілісності особистості, залежить не тільки від фізіологічного дозрівання, особистої біографії, а й від духовної атмосфери суспільства, в якому людина живе, від внутрішньої суперечливості громадської ідеології.

Л. С. Виготський перерахував кілька основних груп найбільш яскравих інтересів підлітків, які він назвав домінантами. Це "егоцентричних домінанта "(інтерес підлітка до власної особистості);" домінанта далі "(встановлення підлітка на великі, великі масштаби, які для нього набагато більш суб'єктивно прийнятні, ніж близькі, поточні, сьогоднішні); "домінанта зусилля" (тяга підлітка до опору, подоланню, до вольовим напруженням, які іноді виявляються в упертості, хуліганстві, боротьбі проти виховницького авторитету, протесті та інших негативних проявах); "домінанта романтики" (прагнення підлітка до невідомому, ризикованої, до пригод, до героїзму).

 


24.01.2018; 22:17
хиты: 125
рейтинг:0
Общественные науки
науки о гендере и сексуальности
сексуальное поведение человека
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь