пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

25. перехід від дит до дорослості. Підліткова криза.

Раніше дослідники вважали, що мозок п’ятирічної дитини майже повністю сформований. Сьогодні вони мають інший погляд: хоча розміри мозку після п’яти років змінюються несуттєво, його функції зазнають величезних змін. Коли в дитини настає вік статевого дозрівання, в організмі починається гормональна революція, яка змінює спосіб мислення. Наприклад, мала дитина сприймає речі конкретно і однозначно, а підліток починає мислити абстрактно, глибоко аналізуючи деталі тої чи іншої справи. У підлітка формуються власні переконання, і він не соромиться їх висловлювати. Сприймайте підліткові роки дитини як можливість допомогти їй 1) набути здатність відрізняти добре від поганого, 2) знайти дорослих, які давали б їй провід, і 3) розвинути почуття відповідальності. Так ви підготуєте дитину до дорослого життя.

НОВОУТВОРЕННЯ ПІДЛІТКОВОГО ВІКУ:

Особистісна сфера інтенсивно розвивається.

-Це період становлення особистості. Виникає інтерес до власних переживань, підліток активно аналізує свої вчинки, відмічає переваги та недоліки.

Суперечливість позиції підлітка щодо себе проявляється: ”Я такий, як усі”/”Невже я такий, як усі”.

-Моральна свідомість. Підліткові притаманне прагнення до самовдосконалення, він стає більш цілеспрямованим, а його поведінка більш передбачуваною.

- Інтенсивний розвиток самосвідомості. Я-образ істотно збагачується. Підліток починає усвідомлювати себе, відмінного від свого дитячого образу В цьому віці має сформуватися самоконтроль – здатність обирати цілі, способи іх досягнення та передбачати наслідки.

-Самооцінка – нестійка, ситуативна, чутлива – будь-що може змінити ставлення до себе, часто занижена (хоча побутова думка – підлітки переоцінюють себе).

Криза підліткового віку викликається двома основними факторами:1.дорослі не перебудовують тактику своєї поведінки з підлітками;2.нерозв’язання проблеми статевого виховання та пов’язані з цим переживання підлітків.

Л. С. Виготський наголошував на тому, що причина кризи підліткового віку полягає в неузгодженості процесів статевого дозрівання, загальноорганічного розвитку та соціального формування. Нині ця суперечність, зумовлена випередженням статевого дозрівання, має особливо гострий характер.

- криза підліткового віку не має обов'язкового універсального характеру, а залежить від соціальних умов;

- криза підліткового розвитку з'являється тоді, коли дорослі не змінюють своєї поведінки у відповідь на появу в підлітків прагнення до нових форм взаємин з ними;

- дорослі, які звикли до поступових змін у поведінці дитини, виявляються неозброєними перед раптовими і кардинальними перетвореннями в поведінці підлітка, не встигають перебудувати свій стиль спілкування з ним.


24.01.2018; 22:17
хиты: 494
рейтинг:0
Общественные науки
науки о гендере и сексуальности
сексуальное поведение человека
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь