пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

7. КУЛЬТУРНО-ІСТОРИЧНА ТЕОРІЯ ПСИХОЛОГ РОЗВ ДИТ. ВИГОТСЬКИЙ ПРО ПСИХ РОЗВИТОК І НАВЧАННЯ

Фундаментальна ідея Виг - про соціальне опосередкування психічної діяльності людини. Знаряддям цього опосередкування є,на його думку, знак (слово).У людини є 2 лінії розвитку: 1) натуральна; 2) культурна (історична).Натуральна лінія розвитку - це фізичне, природне розвиток дитини з моменту народження.При появі спілкування з навколишнім світом виникає культурна лінія розвитку.

1. - натуральні: відчуття, сприйняття, дитяче мислення, мимовільна пам'ять.2. - культурні, соціальні; - результат історичного розвитку - абстрактне:мислення, мова, довільна пам'ять, довільна увага, уява.Другі - складні, прижиттєво формуються психічні процеси, соціальні за своїм походженням. Застосування знака, слова як специфічно людського психічного регулятора перебудовує всі вищі психічні функції людини. Знак, як чисто культурний засіб виник і вживається в культурі.Знаком можна назвати жести, мова, ноти, живопис. Слово, як усне і письмове мовлення - теж знак. Маленькі діти вже починають освоювати знаки, які виражені малюнком. Дитина привласнює собі все, що було вироблено людиною (психіку). Історія розвитку дитини нагадує історію розвитку людства. Виготський намагається поєднати натуральну і історичну лінії.

Для вищих психічних функцій принципово наявність внутрішн засобів. Осн шлях їх виникн - інтеріоризація (перенесення у внутрішній план,) соціальних форм поведінки в систему індивідуальних форм. Цей процес не є механічним.

Рушійна сила психічного розвитку - навчання. Розвиток і навчання - це різні процеси. Розвиток - процес формування людини або особистості, совершающийся шляхом виникнення на кожного ступеня нових якостей. Навчання - внутрішньо необхідний момент в процесі розвинена у дитини історичних особливостей людства.Навчання ж представляє, по суті, особливим чином організоване спілкування. Спілкування з дорослим, оволодіння способами інтелектуальної діяльності під його керівництвом, як би задають найближчу перспективу розвитку дитини: вона і називається зоною найближчого розвитку, на відміну від актуального рівня розвитку. Дієвим виявляється то навчання, яке «забігає вперед» розвитку.

 


24.01.2018; 22:17
хиты: 115
рейтинг:0
Общественные науки
науки о гендере и сексуальности
сексуальное поведение человека
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь