пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

76. Історія видання альманаху “Русалка Дністровая”, його романтичний характер

"Русалка Дністровая" - перший західноукраїнський альманах, виданий у Будимі (Будапешт) в 1837 році, підготовлений діячами літературного гуртка "Руська трійця" - Маркіяном Шашкевичем, Яковом Головацьким та Іваном Вагилевичем.

Альманах "Русалка Дністровая" вийшов замість впорядкованої у 1834 році, але забороненої віденською цензурою (на підставі думки церковної влади у Львові) збірки "Зоря". Книга та її видавці зазнали переслідувань місцевих церковних і світських властей. Із 1000 надрукованих примірників "Русалки Дністрової", 800 конфіскувала львівська поліція, а решту розійшлося між людьми. В "Русалці Дністровій" друкувалися матеріали з історії України, які відображають національно-визвольні прагнення українського народу, твори відродженої літератури, мовознавчі, історичні та етнографічні праці діячів українського відродження.

Важливим є і те, що в альманасі застосовано фонетичний правопис, вперше використана не церковно-слов'янська суміш, а жива народна українська мова.

Книга починається вступним словом М. Шашкевича ("Передслів'я"), в якому він підкреслює красу української народної мови та народної словесності і списком найбільш важливих наддніпрянських літературних і фольклорних видань того часу. Далі матеріал розташований у чотирьох частинах - "Пісні народні", "Складання", "Переводи", "Старинаv. У них опубліковані збірки народних дум і пісень з передмовою І.Вагилевича, оригінальні твори М. Шашкевича ("Згадка", "Погоня", "Туга за милою", "Сумрак вечірній", оповідна казка "Олена"), Я. Головацького ("Два віночки"), І.Вагилевича (поеми "Мадей", "Жулин і Калина"), а також переклади сербських пісень, три історичні пісні "із старих рукописів" тощо.

Вдруге "Русалка Дністровая" надрукована в 1910 році у Тернополі, тобто вперше в Україні. Це видання присвячене 100-річю від дня народження Маркіяна Шашкевича, яке підготував до друку Йосип Застирець. Він був викладачем Бережанської, а потім Тернопільської гімназій.

В організації та фінансуванні видання "Русалки Дністрової" И. Застирцеві допомагало культурне жіноче товариство ім. княгині Ярославни в Тернополі. Це товариство постановило видавати книги, альманахи до ювілейних дат класиків. Першим таким виданням, на якому бачимо гриф "Ювілейна бібліотека, том 1" була "Русалка Дністрова" 1910 року.

Романтичний характер

У “Русалці Дністровій”:

• друкували народні пісні, думи, перекази, історичні документи;

• звеличували боротьбу українського народу за своє визволення,

• проголошували необхідність возз’єднання всіх українських земель;

• засуджували іноземних поневолювачів українців;

• оспівували героїчну визвольну боротьбу народу.

Основні ідеї “Русалки Дністрової”

1. Необхідність єдності українського народу, розділеного кордонами різних держав.

2. Прославлення народних борців за соціальне і національне визволення.

3. Пропаганда ідей власної незалежності і утворення своєї державності.

 

 

 

 

 

 

 

 


21.01.2018; 15:28
хиты: 109
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
классическая филология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь