пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

56.Громадянська тематично-стильова течія українського романтизму 20-40-х років ХІХ ст.

Оспівування героїчної боротьби народу прости чужоземних поневолювачів часто було спроектовано в гнітючу феодальну дійсність і, отже, набирало злободенного суспільного звучання. Так у романтизмі стала формуватися громадська тематично – стильова течія.

Пов’язувалася з оспівуванням боротьби народу проти чужоземних поневолювачів, оскільки крім загальноєвропейських обставин, які мали вплив на формування романтизму як напряму і творчого методу, в східнослов’янських літературах склалася своєрідна ситуація у зв’язку з національно-визвольними рухами в

країнах, що перебували в колонізаторській залежності від могутніх імперій, якими були Росія та Австро-Угорщина. Пафос національно-визвольної боротьби висуває патріотичну проблематику на перший план, а боротьба за розвиток національної літератури і мови стає естетичною програмою письменників-романтиків

У драматичних «Українських сценах з 1649 року» М. Костомаров відтворю історичний факт переговорів польського короля з українським гетьманом у Києві переговорів, що стали можливими після перших значних перемог козацького війська.

Громадянськість сцен виявляється в окресленні образу Хмельницького як захисника народу, організатора його визвольної боротьби.

У творчості слов’янських романтиків ідея демократичних свобод, пов’язана з боротьбою за ліквідацію феодального насильства над людиною, оформлювалася в пристрасні громадянські заклики визволення пригноблених.


21.01.2018; 15:28
хиты: 119
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
классическая филология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь