пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

46.Поетична творчість Є.Гребінки.

Перший друкований вірш Гребінки «Рогдаев пир» припадає на час посилення інтересу передових діячів культури до народу, його історії і поетичної творчості, мови.

Гребінка своєю лірикою показував багатство й красу українського слова. З його ліричної спадщини чимало творів увійшли в золотий фонд класичної поезії («Човен», «Українська мелодія», «Маруся», «Песня»)

Вірші Гребінки фонетично милозвучні, композиційно вишукані, інтонаційно й жанрово різноманітні. Чільне місце в них займає мотив палкого, глибокого, ніжного кохання, переважно нещасливого. У романтичному ключі опоетизовується вічно красива природа, здатна одухотворити й окрилити людину. Не оминає Гребінка й мотиву суспільної ролі митця та народної пісні, що випрямляє людину, напалює на боротьбу за свободу. Наскрізним у його поезії є мотив патріотизму, гордості за свій народ, його героїчне минуле.

Втілюючи природні, індивідуальні почуття й пристрасті, поезія Гребінки не вкладалася в звичайні жанрово-видові форми. Як поет, він зробив вагомий внесок у збагачення силабо-тонічного вірша з широким застосуванням різностопного ямба, що відзначався виразністю, гнучкістю, природністю розмовної мови тощо. В любовній ліриці Гребінка віддає перевагу хорею й амфібрахію.

Лірика Гребінки, тісно пов*язана з традиціями народної поезії, була вираженням почуттів і настроїв частини молодого покоління. Його вірші відзначалися щирістю й безпосередністю, іскристим оптимізмом і водночас активним патріотичним спрямуванням.


21.01.2018; 15:28
хиты: 114
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
классическая филология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь